Werken in de Horeca van de TV-shows
Sinds enige tijd heeft
Horeca Uitzendbureau Grote Feesten werk gekregen op het Mediapark te Hilversum. Het
werk bestaat uit het cateren bij het nieuwe televisieprogramma ‘The Winner is …’ van onder andere Beau van Erven Dorens en Jeroen van den Boom.
Deelnemers moeten hier zingen tegen een tegenstander waarna een jury stemt wie er doorgaat. Natuurlijk zitten er nog een paar haken en ogen aan het vervolg van de deelnemer in het programma, maar dit is te zien wanneer de eerste uitzending op 26 januari 2012 op SBS6 uitgezonden wordt.
We kwamen door wat onvoorziene omstandigheden en domme pech een half uur te laat aan in Studio 24. Doordat er de hele dag al storingen met de NS-treinen waren vond het hoofd van Quiscene (het internationaal bekende cateringbedrijf van het Mediapark) het niet erg en legde zij ons het takenpakket uit.
Takenpakket
Mijn pakket bestond uit het verspreiden van frisdrank, koffie, thee en fruit door de gehele studio. Je komt hierdoor niet alleen in de zaal waar het programma opgenomen wordt en de kamer voor familie en vrienden van de deelnemers, maar ook vlakbij de kleedkamers van de presentatoren.
Als je nog geen idee hebt van hoe een tv-programma gemaakt en opgenomen wordt, denk je vaak dat de zaal en het podium ontzettend groot zijn. Niks is echter minder waar. Niet alleen de zaal is vrij klein, ook de presentatoren Beau en Jeroen zijn kleiner dan dat ze lijken op de televisie.
Nadat alle drinkpunten op orde waren werd het tijd om de lunch af te ruimen. Alle medewerkers aan het programma kregen rond één uur een lunch aangeboden en die moest natuurlijk ook opgeruimd worden. Daarnaast moest de lunchzaal omgetoverd worden in een dinerzaal en moest
de bar ingedeeld worden. De drinkpunten werden weer rap aangevuld en er moest even meegeholpen worden in de keuken.
In de keuken
Gordon Ramsay is misschien wel de grootste en bekendste kok op de televisie, met zijn ge-‘fuck’ en zijn ‘you bloody wanker, youcan’tcook shit’ doet hij voorkomen alsof het leven in de keuken voor zowel de chef-koks als de hulpkoks geen pretje is, wanneer er druk staat op de bereiding en snelle levering van de maaltijd.
Ik dacht zelf altijd dat dit enigszins aangezet was om de kijkcijfers van het programma tegemoet te komen. Ook hier bleek niks minder waar te zijn. In chef-kok Quinten schuilt een echte Ramsay die niet bang is om iedereen te zeggen waar het op staat, hoe durft de hulpkok te beginnen zonder olijfolie in de pan te doen!
Barwerk
Ik mocht
achter de bar staan toen het dinerbuffet open ging. Het was leuk. Alle bekende en minder bekende Nederlanders trekken aan je voorbij en voor je het wist stond je drankjes in te schenken voor Beau, Jeroen en producent John de Mol; een leuke ervaring.
Gelukkig bleef er nog wat te
eten over, want na zo’n dag heb je honger als een paard. Na een biefstukje en een overheerlijke chocolademousse was het bijna tijd om te vertrekken.
De keuken werd helemaal spik en span gemaakt, het laatste brood werd nog gesneden voor en verspreid onder de in-crowd die op dezelfde verdieping als wij gespannen naar hun idolen of vrienden zaten te kijken.
Het was een zware werkdag, maar het is leuk om te kijken hoe zo’n hele productie in elkaar wordt gedraaid. Je ziet de gezichten die je normaal op televisie ziet nu in het echte leven. Een ervaring, zowel in de keuken als achter de schermen.
Maarten Sipman, 2 januari 2012