Werken bij ID&T
29 Juni 2013
Werken bij ID&T
2

Werken bij ID&T


Logo ID & TWij werken achter de bar bij feesten van ID&T. Dat is heel leuk omdat ID&T de grootste organisator van grote feesten ter wereld is en dat is ID&T alleen geworden omdat ze de beste zijn in het geven van feesten. Wil je werken achter de bar op deze feesten? Vul dan het sollicitatieformulier in.

ID&T feesten

De drie bekendste feesten van ID&T zijn Mysteryland, Thunderdome en Trance Energy. De eerste Mysteryland organiseerde ID & T al 15 jaar geleden. Met 65.000 bezoekers in 2008 is Mysteryland het grootste feest uit de stal van ID&T.  De tweede, de feesten van Thunderdome zijn de oudsten en begonnen ooit in 1992 in het Thialf stadion in Heereveen. Met de laatste editie van Thunderdome op 20 december 2008 liet ID&T zien dat hardcore nog lang niet dood is.

Als laatste maar niet de minst bekende van de drie feesten organiseert ID&T jaarlijks de Trance Energy feesten in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Wat vooral op valt hoeveel mensen uit andere landen tegenwoordig afreizen voor Trance Energy. Italianen, Polen, Britten, Fransen. Je hoeft er niet eens voor te zoeken, je komt ze vanzelf tijdens het feesten tegen.
Werken Mysteryland
Bekijk hier de lijst van de honderden grote feesten die ID&T heeft georganiseerd.

Begin ID&t en release boek

ID&T is aan zijn naam gekomen door de eerste letters te nemen van de voornamen van de oprichters: Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo Lelie. Nog voor de eerste Thunderdome organiseerde ze de Final Exam Party in de jaarbeurshallen in Utrecht met de dj`s Buzz Fuzz, Rob, Dano. Op dit feest kwamen 12.000 feestende mensen af, die de hele nacht tot acht uur s`ochtends aan het feesten waren. 

Er is zelfs een boek uitgekomen over ID&T genaamd Release, het verhaal van ID&T. In dit boek komt de Final Exam Party uitgebreid aan bod. Zoals de Jaarbeurshallen horeca die totaal niet gerekend hadden op zo`n hoge drankomzet. Voor elf uur was de cola al op. Mensen kregen honger, dus met geld uit de kassa hebben ze al het eten bij benzinepompen helemaal leeg gekocht.

Schoonmaakkosten voor de jaarbeurshallen waren 7000 gulden. Dat vonden de ID&T jongens teveel geld. Dus gingen ze het na het feest meteen zelf opruimen. Na veertig uur niet geslapen te hebben moest uiteindelijk toch nog een schoonmaak bedrijf ingehuurd worden.

Dat was het begin van een reis van ID&T van vele jaren die via Nederland de rest van de wereld veroverde.

Op Grote Feesten staan nieuwsberichten over werken op ID& T Feesten:

Dirty Dutch
Turn Up The Bass
Convertible
Fuck me, Im famous
Mysteryland
Welcome to the Future
Indian Summer Festival

Verslagen op Grote feesten van feesten van ID & T:

Jarig Mysteryland wordt volwassen 2008

Mysteryland: Machtige sfeer op de berg 2007

Wist je dat Q-dance een onderdeel is van ID&T?

Karel Mercx, 4 januari 2009


Stappen Antwerpen
29 Juni 2013
Stappen Antwerpen
0

Stappen Antwerpen


Cafe DAnversDit blog gaat over stappen in Antwerpen en niet over werken achter de bar op grote feesten. Ik publiceer dit blog over stappen in Antwerpen toch op grote feesten omdat de feesten website ook een plek is waar de avonturen staan die ik beleefd heb met feesten. Niet alleen achter de bar maar ook voor de bar!

Antwerpen is een stad in het buitenland. Maar vanaf Amsterdam is het maar twee uur met de trein, ter vergelijking Groningen en Maastricht liggen verder weg van onze hoofdstad dan Antwerpen. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met feesten in Antwerpen. Door het hogere serviceniveau van de horeca is het mij zeer goed bevallen en kom ik regelmatig terug met vrienden om te feesten.

Service in de horeca van Antwerpen

Als barman op feesten irriteer ik mij altijd hoe het barpersoneel in de Nederlandse horeca soms met drank omgaat. Drankglazen vastpakken bij het drinkgedeelte. Te weinig ijsblokken in de mixdranken. Of eerst de biertjes maken en dan pas de rest van dranken, terwijl de schuimkraag van het bier alweer aan het inzakken is.

Dit soort dingen ben ik in de Antwerpse horeca nog nooit tegen gekomen. In plaats daarvan herhaalt het barpersoneel de bestelling van wat je er voor besteld hebt en vragen ze er bij of je dit keer hetzelfde wilt of iets anders wilt drinken. Vraag me nog steeds af hoe het barpersoneel dat doet. Maar het werkt in ieder geval wel omzet verhogend voor de horeca.

Tips stappen in Antwerpen

Als je van plan bent om in Antwerpen te gaan stappen dan moet je zeker even langs bij Cafe DAnvers. Ook al heet het een café het is meer een club. De discotheek bestaat al bijna 20 jaar en is gelegen in het hartje van Antwerpen. Kom er alleen niet te vroeg want Antwerpenaren zitten meestal tot een uurtje of 1 bij de cafés rond de grote markt voordat ze de discotheken opzoeken om te gaan feesten.

Gisteren mocht ik weer feesten in Antwerpen. Uiteraard gaan wij voor het stappen altijd eerst naar cocktails @ nine. Een fantastisch cocktailtent aan de achterkant van de grote kerk in Antwerpen. Ze hebben daar werkelijk de beste cocktails die ik ooit gedronken heb en verdient altijd een bezoek als wij gaan feesten in Antwerpen.

Aan de overkant zit feest & danscafe Veurleste Antwerpen. Dat is het café waar wij altijd eindigen omdat het na zeven uur s`ochtends nog altijd gezellig is en mensen er dan nog aan het feesten zijn. En aangezien wij meestal zaterdagavond gaan en zondagochtend de treinen naar Nederland niet zo snel opgang komen is dit een fantastisch plek om nog even door te feesten voordat de eerste treinen vertrekken.

Foto tijdens uitgaan in AntwerpenAlleen de feest zaak was gisteren gesloten. Na wat bekende in Antwerpen gesproken te hebben bleek het tentamenweek te zijn voor de studenten. Cafe DAnvers liep daardoor ook al na twee uur s`nachts behoorlijk snel leeg. Wij waren al voorbereid om het feesten eerder te staken en de nacht slapend in een hotel door te brengen in plaats van te feesten.

Geen omzet, horeca in antwerpen blijft toch open

Maar wij zaten met de Nederlandse horeca in ons hoofd die meteen de tent dichtgooit op het moment dat de drankomzet niet snel genoeg oploopt. Uiteindelijk stonden wij met ze drieën op de grote dansvloer van Cafe DAnvers te feesten en draaide de dj door tot 05:45. Dus probleem om niks gemaakt. Maar dit geeft wel aan waarom wij zo graag stappen in Antwerpen.

In Nederland stoor ik mij regelmatig aan de horecaportiers. Hand op houden voor de deur en zolang de fooi niet ontvangen is blijft de deur dicht. Blijf je gewoon staan dan krijg je een stemverheffende dankjewel te horen terwijl de deur open gaat. In Antwerpen zien de horecaportiers je aanlopen, doen de deur open en verwachten ze niks. Vanwege die gastvrijheid en de voorgaande dingen die ik in dit blog genoemd heb ben ik tijdens het stappen in Antwerpen altijd een stuk guller met fooien dan dat ik in Nederlandse Horeca ben.

Om zes uur zaten wij bij de warme bakker lekker te ontbijten. Doordat het zo snel rustig werd leek het stappen een flop te worden maar toch zo als altijd een heerlijke feesten avond beleefd tijdens het stappen in Antwerpen. Als er weer een week aan komt zonder werken op feesten dan zijn we weer present in Antwerpen!

Karel Mercx, 9 januari 2009


Partyflock
29 Juni 2013
Partyflock
0

Partyflock


PartyflockPartyflock is het sociale netwerk voor feestend Nederland. Ik was behoorlijk snel lid van hyves. Partyflock is jaren ouder, maar was toch later lid. En dat voor iemand voor wie bezig zijn met feesten de activiteit van het weekend is. Maar ja af en toe duurt het iets langer voordat je iets goed ontdekt hebt.

De website van partyflock oogt erg simpel. Maar dat is ook de bedoeling van de feesten site.  Geen overbodige toeters en bellen, alleen de informatie die feestend Nederland nodig heeft. De voorpagina bestaat uit persberichten van organisaties die feesten organiseren. Op het moment dat er een persbericht verschijnt van een feest waar één van jouw favoriete dj`s optreedt dan verschijnt er een gele ster achter de titel van het bericht. Reuze handig!

Partyflock fotos

Zelfde geld voor het foto gedeelte van Partyflock. Elke week komen er foto`s van een tiental feesten online. Met een simpele knop: alleen vrienden en jezelf tonen, komen er alleen foto`s die je echt wilt zien. Dit geld niet alleen voor de foto`s gemaakt door de partyflock fotograaf maar je kan het commando ook los laten op foto`s op Partyflock profielen van je vrienden.

Hiermee is Partyflock gegroeid naar de feesten site. En staat het al jaren in de top 15 van best bezochten websites in Nederland. En staat het daar tussen namen als Marktplaats, Wikipedia, nu, startpagina, Google, MSN, YouTube en Hyves. De cijfers zijn echt enorm, elk maand vragen feestgangers 500.000.000 partyflock pagina`s op.

Natuurlijk heb ik zelf ook een profiel op Partyflock. Waar ik contact hou met de mensen die ik tegen kom tijdens het feesten achter de bar of natuurlijk voor de bar. Daarnaast gebruik ik Partyflock voor al mijn gegevens die ik nodig heb voor de voorbereidingen voor het werken op feesten.

Feesten Pagina partyflockElke party op Partyflock

24 januari gaan wij werken achter de bar op X-Qlusive – Technoboy – in de Heineken Music Hall. Partyflock heeft voor elk feest een aparte pagina. Wat ik daar reuze handig aan vind is dat de precieze adresgegevens van de feesten te vinden zijn. Invoeren in de TomTom of met één op druk op de knop een complete routebeschrijving krijgen van jouw huis tot het feest. Het kan allemaal met Partyflock.

Daarnaast is er op Partyflock ook altijd een levendige handel in toegangskaarten voor feesten. Handig voor als je ziek bent en je van een dure ticket voor een feest of party af wil. Gewoon naar de pagina van het feest gaan. Je schrijft ik heb een kaart over, stuur berichtje naar me als je interesse hebt. En binnen een kwartier post je: niet meer reageren, toegangskaart is al weg. Of je gebruikt Partyflock als je zelf op zoek bent naar kaarten voor uitverkochten feesten.

Iedereen die van feesten houdt en op zoek is naar informatie over feesten kan niet zonder Partyflock.

Karel Mercx, 10 januari 2009


Werken Horeca niet aantrekkelijk voor horecapersoneel?
29 Juni 2013
Werken Horeca niet aantrekkelijk voor horecapersoneel?
0

Werken Horeca niet aantrekkelijk voor horecapersoneel?


Horeca NederlandVandaag was de eerste dag van de Horecava. Dat is de vakbeurs voor horeca en catering bedrijven. Dat was meteen het startsein voor de actie horeca helden.

Dat is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland die de belangen van 20.000 horecaondernemers behartigd en de Stichting Vakbekwaamheid Horeca.

Dat is de organisatie die horecaopleidingen verzorgt voor de mensen die in de horeca werken. Samen willen zij ervoor zorgen dat meer mensen het werken in de horeca leuk gaan vinden.

Geen terkort horecapersoneel grote feesten

Werken in de horeca zou namelijk niet aantrekkelijk zijn. Daardoor is er een groeiend tekort aan horecapersoneel. Dat is bij Grote feesten totaal niet het geval. Op de meeste feesten zijn er meer mensen die achter de bar willen werken dan dat er plek is. Ik vind het dan ook vreemd dat er een speciale horeca helden actie moet komen. Want ik ben er van overtuigd dat als horeca bedrijven het werken in de horeca aantrekkelijk maken, dat er genoeg barpersoneel is te vinden die voor hun wil werken.

Als ik het persbericht van het anp verder lees, dan staat er op een gegeven moment dat de horeca concurreert met de zorg om personeel. Voor iemand die al tien jaar in de horeca werkt vind ik dat echt onbegrijpelijk, helemaal om wat volgens de horeca organisaties de oorzaak van het probleem is; slechte werktijden en weinig doorgroeimogelijkheden.

Werken in de horeca vergeleken met de zorg

Zijn er dan geen nachtdiensten in de ziekhuizen of verpleeghuizen? En zijn de doorgroeimogelijkheden daar meer aanwezig dan in de horeca? Volgens mij zijn die nadelen, als ze al nadelen zouden zijn in beide sectoren aanwezig.  En kan ik een hoop voordelen noemen van de horeca boven de zorg. Al ben ik bevooroordeeld omdat ik er al zo lang met tevredenheid achter de bar werk op feesten.

Mensen die in de horeca werken komen vaak blije gasten tegen. Waarom ga je anders stappen of naar een feest? Wij werken niet in restaurant, maar kan me voorstellen dat mensen daar ook naar toe gaan omdat ze een leuke avond willen. Werken in een ziekenhuis levert misschien meer waardering op, maar weegt dat op tegen al het leed dat je dagelijks ziet? Of de regelmatige niet blije gezichten als er een slecht nieuws gesprek gevoerd dient te worden. Handen aan het bed in de zorg lijkt me een veel groter probleem dan het personeels te kort in de horeca.

Verder staat er in het persbericht dat horecapersoneel meer vrij moet zijn in de weekenden en op feestdagen. Dit klinkt heel erg leuk en aantrekkelijk maar het meeste geld komt nog altijd binnen op de vrij- en zaterdagen. En mijn mening is dat die dagen gewoon gewerkt dient te worden in de meeste horecazaken. Als je op die dagen op regelmatige basis zelf vrij wilt zijn, dan kan je beter een kantoorbaan nemen dan in de horeca werken.

Leidinggevende in de HorecaCarriere in de horeca

En doorgroeien in de horeca, hebben mensen zelf in de hand. Zorg dat je werkt bij een groot horecabedrijf. Volgens de branchevereniging zijn er op termijn 54.000 mensen nodig in de horeca. Dus plek zal er zijn. Wees altijd op tijd en werk hard en geef binnen een paar maanden aan dat je meer verantwoordelijkheid wil. Waarschijnlijk is dat niet eens nodig omdat de horecaondernemer je het al gegeven heeft. Want in elke branche is echt goed personeels schaars. Dus de kansen moet het horecapersoneel zelf grijpen en dan volgt succes vanzelf.

Dat zie ik al bij Grote Feesten. Wij hebben geen personeelstekort. Maar als er barjongens of barmeiden zijn die willen doorgroeien naar een leidinggevende positie dan kan dat altijd. En als er personeelstekort is moet dat allen maar makkelijker zijn.

Directeur van Koninklijke Horeca Nederland Lodewijk van der Grinten omschrijft mijn gedachte mooi met de uitspraak "Succes is geen toeval en arbeid is geen sluitpost. Goede ondernemers weten: personeel is het hart en de ziel van je bedrijf.

Oftewel de horecaondernemer moet het zelf doen en ik denk dat gezond verstand meer helpt dan een actie om de concurrentie van de zorg te winnen en meer vrij in het weekend te zijn. Maak horeca werk weer leuk en aantrekkelijk. Grote Feesten bewijst dat je dan totaal geen personeels te kort hebt.

Karel Mercx, 12 januari 2009


Horeca Vacatures
29 Juni 2013
Horeca Vacatures
0

Horeca Vacatures


HorecapersoneelDe leukste horeca vacatures zijn de banen op grote feesten. Bekijk meer horeca vacatures die staan op grote feesten. Of lees dit blog om erachter te komen welke horeca vacatures grote feesten allemaal aanbiedt.

Horecawerk verdeeld in meerdere horeca banen

In de normale natte horeca is het gewoon dat het barpersoneel achter de bar alles zelf doet. Van de dranken klaarmaken tot de dranken verkopen aan de bezoekers van feesten. Maar op grote feesten is juist alles verdeelt in meerdere horeca banen. Omdat dat veel sneller werkt en snelheid is alles op een groot feest. Want de feestganger wil zo snel mogelijk zijn drankje om weer snel verder te kunnen feesten.

De bar is een stuk breder op feesten omdat het barpersoneel in twee rijen achter elkaar werkt. Voor bij de uitgifte van de bar staan de dranken verkopers. In de tweede rij zijn meerdere verschillende horeca functies, die allemaal het doel hebben om de dranken zo snel mogelijk klaar te hebben staan voor de verkopers. Zodat ze nooit hoeven te wachten op een bepaald drankje. Door de grote doorloop snelheid van dranken, zijn de dranken pas net uitgeschonken als ze verkocht worden aan het feestend publiek. Dus het nadeel van drank dat eerder open gaat hoort dus niet te spelen op grote feesten.

Uitleg andere horecafuncties

De meerdere horeca functies in de tweede rij zijn de biertapper, de dranken mixer, de frisdrank schenker en de minst gewaarde horeca functie van allemaal: de waterdoppendraaier. Daarnaast kan iemand op grote feesten werken als bijvuller van de koelkasten of als barmanager van de bar. Voor al deze horeca functies bestaan geen verschillende horeca vacatures.

Iemand die op grote feesten werkt doet namelijk al de verschillende horeca functies achter de bar. Dat is juist het leuke van dit bar werk, altijd variatie met het werk en met harde muziek op de voorgrond gaat de tijd helemaal snel. De ene keer is het werken op Dance Valley en de andere keer sta je te werken op Mysteryland. Werkdagen van tien uur zijn geen uitzondering, maar zo voelt het bij lange na niet!

BarpersoneelAnder werk op evenementen

Naast dit bar werk doen wij af en toe ook andere werkzaamheden op grote feesten. Achter de bar kan je voor elk klusje gevraagd worden maar als je zelf wilt kun je nog veel meer werk doen op grote feesten zoals medewerker garderobe en kluisjes. Of  staan bij de nooddeuren. Of het bedienen van artiesten. Soms mag je dan voor de drankjes van Gerard Joling of een artiest van soort gelijk niveau zorgen. Het is wel allemaal natte horeca, dingen zoals eten bereiden is maar een paar keer voor gekomen als werkzaamheden de afgelopen tien jaar.

Het barpersoneel is aan het werk op de mooiste grote feesten van Nederland, België en Duitsland en doet ook nog eens gevarieerd horeca werk . Waardoor de tijd voorbij vliegt en de meesten mensen dit werk al voor vele jaren doen. Zelfs al zijn ze afgestudeerd aan de universiteit en hebben ze inmiddels een baan waar ze veel meer verdienen dan in de horeca. Toch blijven de meeste op regelmatige basis terugkomen voor het werken op grote feesten. Daardoor hebben wij geen tekort aan horeca personeel. Maar door de groei van ons feesten team omdat wij steeds vaker achter de bar worden gevraagd staan er wel altijd horeca vacatures open.

Wil je op al deze horeca vacatures solliciteren? Surf dan naar de sollicitatie pagina en misschien ben je dan binnenkort onze nieuwe horeca medewerker!

Karel Mercx, 14 januari 2009


Club en discotheek loopt leeg
29 Juni 2013
Club en discotheek loopt leeg
0

Club en discotheek loopt leeg


Logo Foodservice Instituut NederlandGisteren kwam Foodservice Instituut Nederland (FSIN) met de mededeling dat de clubs en discotheken van Nederland leeg lopen. Hoewel er in 2007 nog 31 miljoen feestgangers langskwamen om te feesten in de clubs en discotheken, bleef de teller voor 2008 bij 33 miljoen bezoekers steken. Ondanks dat het toch wekelijks een half miljoen feestgangers zijn die naar de clubs en discotheken gaan klaagt de horecabranche toch steen en been.

Volgens de onderzoekers van Foodservice Instituut Nederland zijn de clubs en discotheken uit de mode geraakt en kiezen jongeren steeds vaker voor festivals om te feesten. Jongeren hebben steeds minder geld te besteden en ze gaan dan liever twee keer in de maand naar een uniek festival. Dan twee keer in de week precies dezelfde ervaring opdoen in een club of discotheek.

De beredenatie is kort door de bocht maar wij van grote feesten die elke week op festivals werken begrijpen dat festivals het toetje op de slagroom is in de horeca. Alleen wij verbazen ons er wel over dat elke keer weer het rookverbod in de horeca de zondebok is van de teruglopende omzetten. Maar is dat wel zo? Is het niet de schuld van de clubs en discotheken zelf? Namelijk dat ze niet genoeg innoveren.

Clubs en discotheken moeten innoveren

Elke industrietak die niet innoveert gaat omzet en daardoor winst verliezen. Dat geldt ook voor de clubs en discotheken. Vergelijk het met de muziekindustrie. Ze klaagde over het feit dat mensen steeds minder muziek kopen. Terwijl de winst steeds minder werd bleven ze klagen.

De bedrijven die innoveerde groeide wel. Apple innoveerde met Itunes en uiteindelijk verkochten ze in 2008 11108,7 miljard muzieknummers. Niet klagen, maar gewoon iets goeds neerzetten. De uitvinding van internet was niet de oorzaak dat er minder verdiend werd, maar legde alleen bloot dat de meeste partijen niet innoveerde. Geld verdienen is moeilijk en klagen is makkelijk.

Zelfde geld voor de discotheken en clubs. Veel horecagelegenheden verzinnen geen nieuwe dingen. Op een gegeven moment is het dan gewoon over. Dan is het net als met de muziekindustrie wachten totdat een gebeurtenis de lethargie bloot legt. Die gebeurtenis krijgt dan door de partijen die niet innoveren de schuld van de ineenstorting. De gebeurtenis was het rookverbod en het uitbreken van de wereldwijde recessie. Horecaondernemers grepen die gebeurtenis vorig jaar met beide handen aan om te gaan klagen.

Dranken Harders PlazaDiscotheken en clubs die werkelijk iets moois proberen neer te zetten trekken nog steeds volle zalen met feestgangers. Laatst was ik gevraagd om een keer te gaan werken in discotheek Harders Plaza in Harderwijk. Werkelijk een fantastisch discotheek die de feestganger waar geeft voor zijn geld. In het gebouw kunnen een paar duizend bezoekers. Ondanks het rookverbod en recessie zijn ze toch aan het verbouwen zodat er nog meer feestgangers in de Harders Plaza kunnen.

Daarnaast is er een overkill aan feesten in de horecabranche. Kijk eens in de partyflock agenda over 2008. Meer dan 20.000 grote feesten! Grote feesten organiseren is hartstikke hip en zoveel mensen willen het. Om te slagen moet je werkelijk iets unieks neerzetten, gebeurt dat niet, dan moet je ook niet gaan klagen over het rookverbod in de horeca, maar in plaats daarvan de tijd besteden aan het bedenken van een origineel concept. Anders is het een kwestie van tijd voordat het is afgelopen en dan is klagen over anderen natuurlijk een stuk aantrekkelijker dan de fouten bij je zelf zoeken.

In plaats van te innoveren huren clubs en discotheken dj`s in die overal al draaien. Doen ze aan het uitlenen van decor, waardoor elke feest hetzelfde eruit ziet. Dus bij feesten in Amsterdam zie je de spullen die vorige week nog in Haarlem stonden en krijg je ook nog eens dezelfde dj`s voorgeschoteld. Dit willen feestgangers dus niet.

Voordelen festivals t.o.v. clubs en discotheken
 
Ten eerste de tijden van grote feesten, de gemiddelde discotheek is om vier uur s`nachts al gesloten en in sommige plaatsen geldt dit al vanaf 3 uur. Als je dan moet wacht op het station voor de eerste trein, dan ga je dus nooit feesten in een andere stad. Terwijl sommige grote feesten nog doorgaan terwijl de eerste treinen alweer rijden. Dan ga je juist wel een keertje kijken bij een ander feest, want thuis kom je altijd. Mensen houden van afwisseling, dus verliezen de clubs en discotheken die niks extra`s aanbieden snel feestgangers.

Ten tweede is de sfeer vaak beter. €50 euro voor een kaart is teveel om te gaan vechten op een feest. Terwijl voor die idioten een tientje voor een gewoon feest nog wel de moeite waard is.

Clubs en discotheken verhogen prijzen

De prijzen in Nederlandse clubs en discotheken stijgen. Dat werk misschoen op korte termijn, maar op de lange termijn pikken de feestgangers dat niet meer als ze er niks extra`s voor terugkrijgen. Ik ga regelmatig in Antwerpen stappen. Daar stijgen de prijzen ook hard, maar krijg de feestganger er wel allemaal extra dingen voor terug.

De muziekindustrie heeft het niet makkelijk gekregen door de uitvinding van het internet, de clubs en discotheken hebben het niet makkelijker gekregen door de concurrentie van zaken die de jeugd vroeger niet nodig had, het mooiste voorbeeld is de mobiel.

Vroeger kon je voor een uur werken als jongeren vier biertjes kopen. Nu mag je blij zijn als je dat redt en heb je nog de concurrentie van allerlei uitgaven die je vroeg niet had. Jongeren willen het geld best brengen naar de clubs en discotheken. Maar geef ze dan wel waar voor hun geld.

Karel Mercx, 15 januari 2009


Stappen in Crazy Pianos Scheveningen
29 Juni 2013
Stappen in Crazy Pianos Scheveningen
0

Stappen in Crazy Pianos Scheveningen


Stappen in de Crazy PianosJanuari is de enige rustige maand bij Grote Feesten. Het enige feest op de agenda is X-Qlusive Technoboy in de Heineken Music hall. Dus hebben wij wat meer tijd om te gaan stappen. De vorige keer was het Antwerpen, nu was het de beurt om te gaan stappen in de Crazy Pianos in Scheveningen.

Waarom naar de Crazy Pianos

Het is zaterdag middag en Joris belt. Waar ben je? Ik antwoord met: boodschappen doen in de Albert Hein. Waar ben jij dan? Ondanks dat hij in Scheveningen woont en ik in Haarlem antwoord hij: Ik ben 50 kilometer komen fietsen en sta voor je deur!

Had hem een tijd niet gezien en vond het een top verassing. Dus ik pakte mijn barrel en ging met hem mee terug naar Scheveningen. De Crazy Pianos is de tent van Scheveningen en ik was er nog nooit geweest. Dit was een mooie gelegenheid om daar een keer te gaan stappen.

Sommige mensen zullen fietsen naar Scheveningen vanuit Haarlem gekkenwerk vinden. Daar ben ik het volledig mee eens. Helemaal als de conditie niet meer is wat het geweest is. Ondanks dat wij de fietstocht van Haarlem naar Den Haag jaren geleden al een keer gedaan hadden om te gaan stappen gingen wij toch op pad.

Indruk Crazy Pianos

Wat een tent is de Crazy Pianos. Twee rode piano`s in het midden van de zaal en de pianisten die jaren zeventig, tachtig en negentig muziek spelen. Het  klinkt leuk, maar als je daar bent dan ben je midden in een feestcafé waar het dak er van afgaat. Zelden zo`n goede sfeer gezien van de feestgangers die voor de piano`s stonden.

Crazy ShotDe avond is één en al show. Af en toe staat doktor Alcohol op de Piano`s. Dan mag een feestganger gaan zitten op de piano en krijgt daar een slabbetje voorgebonden. Dokter Alcohol draait de sterke drank fles om en drinken maar. Zolang je blijft slikken, blijft hij schenken. Zie de foto aan de rechterkant. Laat Minister van Volksgezondheid Ab Klink dat maar niet horen.

De show lag werkelijk geen moment stil en bleef maar door gaan. Dan sprongen de mooie dames van de Crazy piano`s weer op de piano`s voor hun dansje. Dan kwam er weer een groot bord te voorschijn zodat de feestgangers konden meezingen. Dan ging er  €20 in de piano fooienpot voor een nummer en meteen vloog er weer €50 achteraan om dat nummer te laten stoppen. Er ging me toch een geld in die fooienpot, maar wat wil je. Bij de Crazy Piano`s spelen de beste pianisten van de wereld en alles op improvisatie. Werkelijk uniek!
 
Werken bij Crazy Pianos

Als ik aan het stappen ben dan kijk ik altijd naar hoe het barpersoneel achter de bar werkt. Ik koos de bar uit waar de feestgangers niet konden bestellen, maar waar het bedienend personeel de dranken komt ophalen.

Mijn grootste ergernis uit de horeca kwam ook voorbij. Met de vingers in de biertjes om er meerdere tegelijkertijd op het dienblad te kunnen zetten. Dit zie je om onbegrijpelijke redenen veel vaker. Maar had dit keer ook weer iets nieuws gezien bij Crazy Piano`s wat niet echt de bedoeling is in de horeca.

Een paar biertje waren hun schuimkraag verloren. De bediende pakte een stampertje en stopte die in de biertjes. Snel omhoog en naar benenden bewegen en het schuimkraag komt vanzelf weer mooi omhoog. De biertjes zien er misschien even mooi uit, maar deze biertjes slaan zo snel dood.

Bij de rest van de barren was de service hartstikke goed, dus in de Crazy Piano`s loop ik voortaan naar de bar in plaats van mijn drank bij het bedienend personeel te bestellen.

Karel Mercx
, 18 januari 2009


Horeca klachten
29 Juni 2013
Horeca klachten
1

Horeca klachten


De afgelopen weken heb ik meerdere keren een horecanieuwsbericht geschreven over klachten die ik heb meegemaakt in de horeca. Unieke dingen kwamen voorbij, zoals barpersoneel dat bier tot leven wekt door een stamper in een biertje te doen. Of de veelgemaakt fouten zoals te weinig ijs in de mixdranken doen. Naast deze klachten in de horeca, zijn er vaak dingen die niet groot genoeg zijn voor een klacht maar wel het verschil kunnen maken.

Klacht horeca

De ClercqstraatGisteren ben ik uit eten geweest met een oud collega, bij een eetcafé aan de de Clercqstraat in Amsterdam. Volgens de website van het bedrijf zijn Noah Boeken (poker) en Kees Thijssen (dammen) gasten die graag in het eetcafé komen.

Totaal geen klachten over het eten en drinken en de manier waarop het was klaar gemaakt. Maar zag wel allemaal redenen om de omzet daling in de horeca tegen te gaan.

Bij binnenkomst kregen wij de eetkaart. Er werd niet gevraagd of wij alvast wat wilde drinken. Waarom niet vragen of wij iets willen drinken? Het is niet opdringerig. Mensen komen altijd wel ergens vandaan en hebben dorst. Als eetcafé loop je dan al een drankje achter dan mogelijk is.

Het niet aanbieden van drinken zou de hele avond zo blijven. Glazen leeg? Als wij ze duidelijk naar het einde van de tafel schoven werden ze wel opgehaald. Maar niet gevraagd of ze weer vol moesten.

De rekening had stukken hoger geweest als het wel het geval was geweest. Daarnaast zou het niet opdringerig geweest zijn. Juist klant vriendelijk, want wij hadden dorst.

Lage omzet horeca

Af en toe kreeg ik zelfs het gevoel of het de bedoeling was om de omzet omlaag te krijgen. In het begin bestelde ik stokbrood met kruidenbrood. Als hoofdgerecht bestelde ik de kipfilet. Bij de kipfilet hoort friet, sla en ook stokbrood met kruidenbrood.

Wilt u wel de stokbrood met kruidenboter er bij? Want u heeft net ook al een mandje opgegeten.  Hallo, is het de bedoeling dat de klant zijn geld houdt of moet er geld binnen komen in de horecazaak?

Regelmatig zocht ik die avond de bediening om een drankje te bestellen.  Soms was het personeel aan het lezen en dacht ik waarom zit je te lezen tijdens het horecawerk? Als ik ze niet zag dacht ik: zeker buiten aan het roken. De horeca eigenaar zal er wel niet zijn.

Maar op de website lees ik dat er meerdere eigenaren zijn en dat zij allen in het eetcafé staan te werken. Misschien heeft het eetcafé geen lage omzet of zijn ze dik tevreden. Maar ik dacht dat de omzet makkelijk omhoog kan  in deze tijd van recessie en teruglopende bestedingen van horecagasten.

Andere indrukken eetcafé

Dit is geen wijnglasJus d`orange was netjes vers geperst. Alleen de wijn ging in een glas zonder steel en zat in het zelfde glas als de d`orange.  Lees op Horeca Glazen waarom wijn in het verkeerde glas smaak- en reukloos is. Ik ben geen wijnkenner maar als ik verder lees op Horeca Glazen dan doen ze een hoop fout in het eetcafé aan de de Clercqstraat

En dit zegt eigenlijk alles over dit eetcafé. Heel vriendelijk bediening. Heerlijk eten en drinken. Maar bij de randvoorwaarden onbrekende de punten op de i en missen de krenten in de pap.

Grootste horeca Klacht

Mijn punten van het eetcafé zijn geen klachten, maar vooral tips hoe dingen veel beter kunnen. Maar het ergste wat ik heb meegemaakt was tijdens mijn jonge jaren toen ik afwasser was in een restaurant in Zandvoort. Een bediende kwam terug met de mededeling dat een stuk vlees niet goed gaar was.

Het stuk eten gooide de kok op de grond. Pak het op en deed het weer in de pan. Wat kruiden erop, meerdere keren ronddraaien en drukte op de bel zodat de bediende het naar de gast kon brengen.

Ik was helemaal geschokt. Want het was een goed eetcafé. Ik geloof volledig dat deze horeca ervaring minder dan een promille voorkomt als je eten terugstuurt. Maar gelukkig is er altijd iets lekkers geserveerd waardoor het eten niet terug hoefde. Ook al is het een jaar of tien geleden, ik weet niet of ik het durf na die ervaring ooit nog durf om eten terug te sturen.

Karel Mercx, 22 januari 2009


Uitgaan Haarlem
29 Juni 2013
Uitgaan Haarlem
0

Uitgaan Haarlem


Januari is echt de rustigste maand in de evenementen. Daarom ben ik ook wat meer in het stappen en uitgaanscircuit te vinden i.p.v. achter de bar op een feest. In deze rustige periode blog ik toch regelmatig op Grote Feesten. Een winterslaap is voor de feesten site geen optie.

Afgelopen tijd ben ik uitgegaan in Scheveningen en Antwerpen. Natuurlijk zijn dingen die ver zijn bijzonder, maar in Haarlem is het ook goed vermaken tijdens het uitgaan.

O ja! Vanavond begint het Grote Feesten seizoen weer. De aftrap is in de Heineken Music Hall met X-Qlusive Technoboy. Heerlijk, echt weer zin om te werken achter de bar.

Stappen Haarlem

Haarlem is geen Amsterdam. Daar loop je naar het Leidseplein of het Rembrandtplein en je bent waar het gebeurt. In Haarlem is het altijd even zoeken naar de leuke tenten, toch is het een echt horecastad.

Dat blijkt ook wel aan het aantal grootscheepse evenementen in Haarlem zoals het Bevrijdingsfestival (grootste festival van het land met ruim 150.000 bezoekers, met deze bezoekersaantallen lijkt Mysteryland een kleintje), Haarlem Culinair en Haarlem Jazz.

Tijdens dat laatste evenement is de stad letterlijk verstopt met de mensen. Zo populair is het evenement. Een stukje lopen van twee minuten in de binnenstad doe je dan in een half uur. Bij het bevrijdingsfestival valt het gevoel van drukte mee omdat het in ons Haarlems park de Hout is. Net buiten het centrum van Haarlem.

Ray maakt een Cocktail in de LQLuxury & Quality Cocktail Haarlem

Een mooie plek om in Haarlem te beginnen met stappen is de Cocktail bar Luxury & Quality gevestigd in Schagchelstraat. Ze bereiden heerlijke cocktails en de banken en stoelen zitten erg lekker. De cocktail bar is erg rustig en daardoor ideaal om bij te praten en te genieten van de fantastische service van het barpersoneel.

In Haarlem is nog een andere cocktail bar genaamd fidel. Daar is het altijd in het weekend stampens vol. Heel gezellig maar als je echt wilt genieten dan ga je naar de Luxury & Quality en laat je daar dan verwennen door de bijzondere cocktails. Alleen wij zaten aan de mojito en de Apple Dream. Maar ons doel was dan ook bijpraten.

De Cocktail bar is voor sommige lastig te vinden. Maar het is makkelijk. Sta midden op de grote markt en kijk naar het grote standbeeld. Ga vlak voor het standbeeld naar rechts voor de kerk langs. Loop alleen maar rechtdoor en steek twee kleine zijstraten over en je loopt zo de Schagchelstraat in. Luxury & Quality is de horecagelegenheid met de zwarte luifel.

Cafe Stiels HaarlemBierglas in cafe Stiels

Cafe Stiels is al tien jaar een begrip in Haarlem. 5 dagen in de week is er live muziek en de andere twee avonden is het “gewoon” uitgaan. De horecagelegenheid is 363 dagen in het jaar open. Elke dag kan je er prima vermaken.

Bij binnenkomst in het cafe lijkt het alsof je in een oude fabriek staat. De naam Stiels komt van de samenvoeging staal en eigen stijl. Cafe Stiels is makkelijk te vinden. Ga op het midden van de grote markt staan. Loop naar het standbeeld en ga linksaf.  Dit is de Smedestraat, na 150 meter staat er op een raam heel groot Cafe Stiels.

Na bijgepraat te hebben in de Luxury & Quality, is het tijd om te gaan swingen in Cafe Stiels. Op vrijdag en zaterdag draait het café populaire soul, hiphop en rockmuziek. Heerlijk muziek om los te gaan, het is niet voor niks de drukst bezochte horecagelegenheid in Haarlem.

Chefs Burger Haarlem

Voor sluitingstijd loop je naar buiten bij Cafe Stiels, je gaat dan meteen rechtsaf en bij de Hema ga je weer rechtsaf. Je komt dan uit bij Chefs Burger Haarlem. Voor het gevoel gaat half uitgaand Haarlem na het uitgaan hier naar toe voor één van de 50 verschillende broodjes en natuurlijk een hoop lekkere dingen uit de frituur.

Het is een mooie ontmoetingsplaats om andere Haarlems tegen te komen die in andere horecagelegenheden gaan stappen dan jij. Chefs Burger zit naast de Classics, maar iedere Haarlemmer kent het. Dit waren wat uitgaanstips voor als je een keer in Haarlem wilt stappen.

Karel Mercx, 24 januari 2009


Werken X-Qlusive Technoboy 2008
29 Juni 2013
Werken X-Qlusive Technoboy 2008
0

Werken X-Qlusive Technoboy 2008


Wat een vette locatie is de Heineken Music Hall toch. De perfect plek voor X-Qlusive feesten. De eerste X-Qlusive - Italy - in 2002 was al in de Heineken Music Hall. Het is zo`n succes (standaard ruim van te voren uitverkocht) dat er de komende jaren X-Qlusive feesten zullen blijven zijn in de Heineken Music Hall.

Door het succes van X-Qlusive in Nederland heeft Q-dance vorige maand twee edities gegeven in Australië (Sydney en Melbourne). Het schijnt een succes geweest te zijn met aardig wat Nederlanders. Maar gisteren mochten wij na een maand weer achter de bar staan en bij wat voor een feest!

Barpersoneel op X-QlusiveTechnoboyVan de 805 stemmen die zondag aan het begin van de avond zijn gegeven op Partyflock waren er 449 geweldig en 228 zeer goed en 86 goed.  Die andere 42 vonden het waarschijnlijk ok of minder door omstandigheden die niet aan het feest zelf lagen. Want het was een super feest!

Lees ook het verslag van werken op X-Qlusive Technoboy van Rebecca.

Voordeel werken Heineken Music Hall

De Heineken Music Hall is anders dan recreatieterrein Spaarnwoude. Respectievelijk een locatie die speciaal gemaakt is voor versterkt geluid en de ander speciaal gemaakt om te recreëren. Daarom is feesten in Heineken Music Hall een andere ervaring dan festivals bezoeken. Dit geldt natuurlijk ook voor het barpersoneel.

Het grote voordeel van het werken in de Heineken Music Hall vind ik persoonlijk de wc`s! Bovenin de Heineken Music Hall zit de crewruimte. Niemand anders komt daar en de wc`s zijn gewoon schoon. De bezoeker van feesten weet dat dit een luxe is.

Op de grote barren op evenementen staan altijd wel Dixi toiletten. Alleen dat is toch anders. Soms mist het toiletpapier, de andere keer staat de Dixi er al een lange tijd. Festivals opbouwen duurt voor de grote edities meerdere weken en er zit geen riolering onder de Dixi`s.

Regen op festivalsOf het heeft geregend. Een recreatieterrein verandert dan vaak in een modderpoel. Voor het feest is de ergernis beperkt, vlak voor het feest gaat de vrachtwagen met houtsnippers over het terrein en de festivalbezoeker zit met droge voeten tijdens het feest. Alleen achter de bar is wel de plek waar hij niet komt strooien. En die modder loopt het horecapersoneel zo de Dixi in.

Voordeel werken festivals

Het barwerk op festivals heeft natuurlijk ook grote voordelen. Anders zouden vele van ons het niet zoveel jaar achter elkaar doen. Terwijl de Heineken Music Hall elke keer hetzelfde is. Het personeel weet precies hoe een avond eruit gaat zien, terwijl het op de festivals elke keer weer anders is.

Lees de wist je dat er maar eens op na. De meest leuk herinneringen van het werken op feesten zijn allemaal gebeurt op locaties, die als primair doel iets hebben wat totaal niet met feesten te maken heeft.

Dit is het leukste horecawerk wat er is omdat wij overal komen en niet bekend is hoe een avond van te voren gaat verlopen, wij worden dan ook vaak positief verrast. Hoe leuk het werken in de Heineken Music Hall ook is en hoe graag wij terugkomen. Festivals zijn de bom.

Werken in de horeca is aantrekken en op naar de volgende party!

Karel Mercx
, 25 januari 2009


Pagina |< < 7 8 9 10 11 > >| Alles