Cocktails @ Door 74
Door 74 is de beste plek om in Nederland cocktails te drinken. Dat was ons verteld door Wouter van de Bols Bartending Academy. Wij kennen hem omdat Theo en ik onder zijn leiding de cursus International Bartending Level 1 hebben gevolgd.
Gisteren hebben wij werk van zijn advies gemaakt en zijn wij naar Door 74 gegaan en het was inderdaad de beste plek waar wij ooit cocktails hebben gedronken. Het is een aanrader voor het stappen in Amsterdam.
Door 74
Door 74 zit in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en is natuurlijk gevestigd op nummer 74. Aan de buitenkant wijst niks erop dat dit een cocktailbar is, de eerste indruk lijkt namelijk eerder op een huis.
De deur zit altijd dicht, als de gast naar binnen wil dan moet hij aanbellen. Iemand komt dan kijken of je naar binnen mag. Wij vonden dat dit heeft wel wat weg had van de Amerikaanse drooglegging van de jaren twintig.
De zaak is van binnen hartstikke strak ingericht en straalt luxe uit. Staan is niet toegestaan en Door 74 laat maar 40 gasten binnen en vol is vol. In deze zaak staan luxe banken en stoelen, maar deze zijn allemaal afgeschermd zodat je in een prive sfeer kan genieten van de beste cocktails.
Telefoons en computers en andere “slave tools” mogen binnen niet gebruikt worden, hierdoor is het heerlijk rustig en kunnen de gasten echt genieten van de goede gesprekken met elkaar. Dit is iets totaal anders dan dat wij normaal doen op feesten. Maar kan dit zeker ook waarderen.
Service bij Door 74
Alles klopt bij Door 74. De jas wordt voor je opgehangen. De cocktails worden gereserveerd met een glas water erbij. Dat is belangrijk omdat in een gemiddelde cocktail al snel dezelfde hoeveel alcohol zit als in twee glazen bier.
Op tafel staan heerlijke nootjes. Waar de gast onbeperkt van kan eten. Is de schaal op dan wordt deze meteen weer bijgevuld. En het barpersoneel weet haarfijn de verschillen tussen de verschillende cocktails uit te leggen. Een mooi voorbeeld is de White Russian. Het is mogelijk om deze cocktail stirred of shaken te maken.
Alleen al het verschil tussen roeren en schudden zorgt ervoor dat deze totaal anders smaakt. Het is het verschil tussen een sterke smaak of een milkshake smaak. Dat komt doordat bij shaken extra smeltwater van de ijsblokjes komen en daardoor de drank verdunt wordt.
Cocktails Haarlem
Door 74 heeft wel één groot nadeel. En dat is dat ik nu niet meer langs de cocktailbarren van Haarlem ga. Het niveau van de Haarlemse Cocktailbars ligt helaas zoveel lager dan bij Door 74. Een simpele Amaretto Sour smaakt al zo veel anders dan bij LQ of Fidel. Het is echt geen feest meer om daar wat gaan drinken.
Terwijl een Amaretto Sour niks anders is dan citroensap, Amaretto, en suikerwater dat geshaked wordt. Misschien komt het door de ingrediënten of door de grote harde droge ijsblokken van Door 74. Ik heb geen flauw idee, maar ik weet sinds gisteren wel weer wat meer over cocktails.
Werken op evenementen is vet, maar ik heb met cocktails een nieuwe manier gevonden om te kunnen genieten in de horeca.
Karel Mercx, 28 december 2009