Uitgaan in discotheek Harders Plaza
28 Juni 2013
Uitgaan in discotheek Harders Plaza
0

Uitgaan in discotheek Harders Plaza


Vorige week zijn wij gaan stappen in discotheek Harders Plaza. Alleen door drukte is het er vorige week niet van gekomen om er een blog over te schrijven voor de Grote Feesten website. Daarom deze week een extra blog over het feesten in Harders Plaza.

Feesten in Harders PlazaWerken Harders Plaza

Vorige jaar heb ik twee keer gewerkt in Harders Plaza. De eerste keer als glazenophaler en de tweede keer als horecapersoneel achter de bar.

Harders Plaza is een vette discotheek in Harderwijk. Service is voor Harders Plaza heel belangrijk en dat merk je overal aan. In plaats van plastic waterflesjes zijn er glazen flessen water en het bier gaat niet in een smaakloze plastic beker, maar in een echt bierglas.

De glazenophalers zorgen ervoor dat het glas nooit lang in de zaal blijft staan en mocht er iets kapot gaan dan wordt het meteen opgeruimd. Waardoor glas geen extra risico vormt, maar juist een vorm van extra service.

In de Harders Plaza zijn ze overal strikt in. Haal je een petje te voorschijn en zet je hem op je hoofd, dan komt er meteen iemand van het personeel naar je toe gelopen om te vragen of hij af mag.

En als je een sigaret opsteekt dan sta je voor je het weet buiten de zaal, heerlijk om eindelijk weer eens een horecaondernemer tegen te komen die de wetten strikt naleeft.

Omdat het werken zo leuk was in de Harders Plaza, was ik ook benieuwd of uitgaan net zo’n goede ervaring geeft, daarom was ik vorige weekend in deze discotheek aan het uitgaan.

Stappen Harders Plaza

De discotheek in Harderwijk heeft drie zalen. De house area is de belangrijkste zaal en daar draaien elk weekend top DJ’s zoals Chuckie en Benny Rodrigues. In de tweede zaal is er altijd urban muziek en staat de glitter en glamour centraal, alleen daar ben ik niet zo vaak te vinden. De laatste zaal is het apres ski cafe en daar is het altijd één compleet gekkenhuis.

Uitgaan in de Harders PlazaFeestcafe

In het feestcafe ging het er weer wild aan toe. Een bezoeker staat op het podium en is bezig om 16 flugel binnen een minuut op te drinken. Het lukt hem en daarom wint hij een gratis t-shirt.

Op de voorkant van het shirt staat: “ik ben stom…” en op de achterkant staat in hoofdletters dronken. De volgende kan pas dat shirt verdienen wanneer hij er 17 binnen een minuut naar binnen kan werken. Genoeg kandidaten want wie wil er nou niet zo’n shirt?!

De sfeer in het feestcafe komt overeen met de grote apres ski cafés in het land. Rietjes van een meter voor de vrouwen waarbij ze elkaars drankje vasthouden en een meter van elkaar hun drankje aan het opdrinken zijn. Ik blijf dit soort dingen vreemd vinden, maar ik geef toe, het hoort er bij.

Het barpersoneel van het feestcafe zijn echte entertainers en het is altijd één groot feest bij hun aan de bar, alleen halverwege de nacht is het wel vluchten uit het feestcafe naar de hoofdzaal omdat sommige bezoekers te dronken zijn en het niet prettig is om tegen je zin onder het bier te eindigen.

Eten Harders Plaza

In de Harders Plaza zit ook een FEBO, de snacks prijzen zijn wel op evenementen niveau, voor een losse kaassoufflé beltaalt de bezoekers €2,00.

Dit is op het eerste gezicht prijzig maar ik loop al lang genoeg rond in de horeca om te realiseren dat het niet de simpele som is van verkoopprijs min inkoopprijs is winst. Het exploiteren van een uitgaanscentrum zoals Harders Plaza en het service niveau wat zij bieden is niet goedkoop.

Beveiliging  Harders Plaza

Wat me vooral bijgebleven is van uitgaan in de Harders Plaza is het niveau van de beveiligers. Op het einde van het feest waren zij mensen naar buiten aan het drijven en dat ging met zo veel geduld.

Ik wilde nog twee broodjes kaassoufflé, alleen ik had het niet gepast voor de automaat en er was niemand meer bij de FEBO om te wisselen.

De beveiliger pakte mijn geld aan en liep door de personeelsdeur en pakte de twee broodjes en het wisselgeld en wenste mij eet smakelijk. Terwijl ik nog één van de weinige mensen was die nog binnen stond.

Bovendien werd er aan de deur niet om fooi gevraagd en dat gebeurt helaas nog regelmatig in grote discotheken in Nederland.

Nadeel Harders Plaza

Stappen in Harders Plaza heeft wel één groot nadeel en dat is dat de discotheek al om 04.00 dicht gaat en het openbaar vervoer niet voor kwart over zeven begint te rijden op zondag.

Dus voor de mensen die met het openbaarvervoer gaan stappen, wacht een paar uur wachttijd op het station.

Maar voor de rest is Harders Plaza een toptent!

Karel Mercx, 28 november 2009


Cafe Studio Haarlem
28 Juni 2013
Cafe Studio Haarlem
0

Cafe Studio Haarlem


In cafe Studio in Haarlem is het altijd gezellig. Niet alleen tijdens het uitgaan op donderdag, vrijdag en zaterdagavond, maar ook op de andere dagen van de week zijn er altijd veel mensen te vinden. En naar mijn weten is cafe Stiels in Haarlem de enige horecazaak die dat ook lukt.

Het cafe zit aan de grote markt in Haarlem en staat precies achter het standbeeld van Laurens Jan Koster. Dat is dat enorme beeld en als je op de grote markt staat dan valt dat echt niet te missen.

Afgelopen donderdag had ik weer een super ervaring in cafe de Studio, een mooie gelegenheid om een blog te schrijven over deze horecazaak op zaterdagochtend. Voordat ik straks vertrek om te gaan werken achter de bar op Nightmare Indoor in Rotterdam.

Cafe Studio

Cafe Studio bestaat uit drie grote ruimtes. Ten eerste is er voor de deur een groot terras, daar ben ik weer vaak te vinden als straks het zonnetje weer door komt. Ten tweede is de beneden verdieping één groot cafe waar 12 verschillende bier soorten van de tap komen. En boven is een ruimte om te dansen op populaire muziek.

De leeftijd ligt in het weekenden ligt lager dan door de weeks. Zelfde geld voor de bovenverdieping t.o.v. de beneden verdieping.  Maar over het al gemeen geldt dat het een horecazaak is voor mensen die een leeftijd hebben die met een 2 of een 3 begint.

Met grote evenementen is het erg leuk in cafe Studio. Wil je daar naar toe gaan dan moet je wel van te voren een kaartje kopen. Vooral bij evenementen zoals Oud en Nieuw of het WK Voetbal zijn deze al vaak van te voren uitverkocht.

Horecapersoneel

De gang naar het cafe is er voor de ontspanning. Alleen tijdens het uitgaan zijn mijn ogen er altijd wel op gericht hoe mensen aan het werken zijn. Niet om te controleren of kritiek te leveren maar wel om er zelf van te leren hoe dingen wel moeten of juist niet. Afgelopen donderdag viel weer op dat cafe Studio een paar horecatoppers in dienst heeft.

Er liep een meisje in de bediening die de horeca echt begreep. De hele tijd had ze een grote glimlach op haar gezicht. Waardoor bestellen bij haar echt fun werd. Elke keer kwam ze op het juiste moment langs, er zat nog wel laagje drank in de glazen, maar iedereen bestelde een nieuw drankje bij haar.

Dan kwam ze weer een praatje maken om te vertellen welke evenementen er de komende tijd allemaal in cafe Studio georganiseerd werden. Ik wist zeker dat ik volgende weekend een afspraak had, anders had ik zeker weten naar het feest gekomen. Dit soort mensen zijn goud waard voor cafe Studio.

Limoentje

Regelmatig blog ik op Grote Feesten punt nl dat horecaondernemers geld laten liggen, maar dat was hier duidelijk niet het geval. Al dacht ik eventjes…

Ik was op deze avond Red Bull en Spa Blauw aan het drinken. Ergens op de avond bestelde ik nog een water. Toen ze terug kwam had ze alleen water bij zich, dus geen limoentje erbij. Ik zei dat ik een limoentje wel erg lekker vond.

De reacties van haar was dat een limoentje in de Spa Blauw ging en niet in de kraanwater en ik vroeg om water. Water is water voor mij, dus ik ga haar niet vragen om het om te ruilen. Ze liep weg en kwam terug met een dienblad met één glas waarin alleen een limoentje en stampertje zaten.

Werken op evenementen

Miscommunicatie komt vaak voor in de horeca tussen gast en het horecapersoneel. Maar hoe zij dat oplost was echt top.

Evenementen

Vanavond zijn er weer drie evenementen van de Wit Events waar wij werken. In discotheek the Sand is The Boulevard, in de Heineken Music Hall is Armin van Buuren en in de Ahoy is Nightmare.

Karel Mercx, 5 december 2009


Discotheek The Zenith
28 Juni 2013
Discotheek The Zenith
0

Discotheek The Zenith


Peter de oprichter van PartyworkThe Zenith is de grootste discotheek van de Benelux en ligt in Venray. Omdat er vorige geen werk was bij de Wit Events ben ik daar samen met de oprichter van Partywork wezen stappen. Vanaf Haarlem is het bijna drie uur reizen naar Limburg, maar als het goed is heb je dan ook echt wat.


Werken op Nightmare
28 Juni 2013
Werken op Nightmare
0

Werken op Nightmare


Het was weer een mooie combinatie. Een Sinterklaasweekend en op één dag drie evenementen om op te werken. Dit waren Nightmare, boulevard en The best of Both Worlds. Dat betekent werk voor een aantal mensen die gereageerd hebben op onze horeca vacatures.


Horeca van Antwerpen
28 Juni 2013
Horeca van Antwerpen
0

Horeca van Antwerpen


Stappen in Antwerpen is altijd leuk om te doen. Gisteren ben ik er met Peter geweest en zijn wij langs gegaan bij Cocktails @ Nine en Cafe DAnvers.


ID&T: Winter Wonderland Festival
28 Juni 2013
ID&T: Winter Wonderland Festival
0

ID&T: Winter Wonderland Festival


Het pand van ID&TAfgelopen zondag was de opening van het nieuwe pand van ID&T in Amsterdam.  ID&T zit nu naast de Arena, de Heineken Music hall en de toekomstige Ziggo Dome.

Centraler is niet mogelijk, maar daarnaast is het ook nog een super vet pand. Het is op de plek waar vroeg het huis van de toekomst zat.

Het feest was op dezelfde dag als het personeelsfeest van de Wit Events. Door de groei van 2009 komen deze dilemma’s steeds vaker voor. Twee super gave dingen op één en dezelfde dag en dan moeten kiezen.

Ik heb gekozen om naar ID&T toe te gaan.

Opening nieuwe pand ID&T

Het gaat goed met de Nederlandse evenementenindustrie. Het was nog maar een paar weken geleden dat wij aan het werk waren bij de opening van het nieuwe pand van De Wit Events en nu heeft ID&T dus ook een nieuw pand. De evenementenindustrie groeit lekker door.

ID&T is de grootste organisator van evenementen van Nederland en misschien wel van de wereld en dat blijk duidelijk uit de opening van hun nieuwe pand. Het was één groot festival voor de werknemers en zakenrelaties van ID&T.

Werken bij ID&T in Apres Ski kledingWinter Wonderland Festival

Er stond een grote tent op het terrein van ID&T en daar in en daarom heen was het Winter Wonderland Festival en daar was ongelofelijk veel te doen.

Er was bijvoorbeeld een echte ski hut van Flugel, daar knalde de vrolijke apres ski beats constant uit de boxen.

Op het hoofdpodium waren allerlei leuke acts, zoals de levende Jukebox. Voor die gene die ze niet kennen is het even wennen, maar daarna vind iedereen deze twee dames geweldig. Of Wipneus en Pim, iedereen kent deze act al jaren, maar het blijft fantastisch om deze twee mannen in actie te zien.

Het was niet alleen feesten, er waren ook workshops. Zoals kerststukjes maken met tv-bekendheid Rob Verlinden. Dit was een groot succes en iedereen was bezig met het fabriceren van iets leuks voor thuis.

Jasper met popcorn bij ID&TOm het half uur was er een rondleiding door het nieuwe pand van ID&T. In dit pand zit zelfs een bioscoop. Hier werd de nieuwe kerstfilm van Disney gedraaid voor de kleintjes.

Details

Tijdens het Winter Wonderland Festival was duidelijk gezorgd voor veel details. Er was veel horeca. Hier waren dingen verkrijgbaar zoals broodjes hotdogs, poffertjes, erwtensoep en broodjes Beenham. Er was zelfs een cocktailbar.

Wij stonden te werken achter de bar in de grote tent en natuurlijk waren wij ook in sijl met onze Heidi jurkjes en lederhosen. Het was één groot feest.

Karel Mercx, 15 december 2009


Cocktails @ Door 74
28 Juni 2013
Cocktails @ Door 74
0

Cocktails @ Door 74


Door 74 is de beste plek om in Nederland cocktails te drinken. Dat was ons verteld door Wouter van de Bols Bartending Academy. Wij kennen hem omdat Theo en ik onder zijn leiding de cursus International Bartending Level 1 hebben gevolgd.

Gisteren hebben wij werk van zijn advies gemaakt en zijn wij naar Door 74 gegaan en het was inderdaad de beste plek waar wij ooit cocktails hebben gedronken. Het is een aanrader voor het stappen in Amsterdam.

Door 74Door 74

Door 74 zit in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en is natuurlijk gevestigd op nummer 74. Aan de buitenkant wijst niks erop dat dit een cocktailbar is, de eerste indruk lijkt namelijk eerder op een huis.

De deur zit altijd dicht, als de gast naar binnen wil dan moet hij aanbellen. Iemand komt dan kijken of je naar binnen mag. Wij vonden dat dit heeft wel wat weg had van de Amerikaanse drooglegging van de jaren twintig.

De zaak is van binnen hartstikke strak ingericht en straalt luxe uit. Staan is niet toegestaan en Door 74 laat maar 40 gasten binnen en vol is vol. In deze zaak staan luxe banken en stoelen, maar deze zijn allemaal afgeschermd zodat je in een prive sfeer kan genieten van de beste cocktails.

Telefoons en computers en andere “slave tools” mogen binnen niet gebruikt worden, hierdoor is het heerlijk rustig en kunnen de gasten echt genieten van de goede gesprekken met elkaar. Dit is iets totaal anders dan dat wij normaal doen op feesten. Maar kan dit zeker ook waarderen.

Service bij Door 74

Alles klopt bij Door 74. De jas wordt voor je opgehangen. De cocktails worden gereserveerd met een glas water erbij. Dat is belangrijk omdat in een gemiddelde cocktail al snel dezelfde hoeveel alcohol zit als in twee glazen bier.

Op tafel staan heerlijke nootjes. Waar de gast onbeperkt van kan eten. Is de schaal op dan wordt deze meteen weer bijgevuld. En het barpersoneel weet haarfijn de verschillen tussen de verschillende cocktails uit te leggen. Een mooi voorbeeld is de White Russian. Het is mogelijk om deze cocktail stirred of shaken te maken.

Alleen al het verschil tussen roeren en schudden zorgt ervoor dat deze totaal anders smaakt. Het is het verschil tussen een sterke smaak of een milkshake smaak. Dat komt doordat bij shaken extra smeltwater van de ijsblokjes komen en daardoor de drank verdunt wordt.

Cocktails Haarlem

Door 74 heeft wel één groot nadeel. En dat is dat ik nu niet meer langs de cocktailbarren van Haarlem ga. Het niveau van de Haarlemse Cocktailbars ligt helaas zoveel lager dan bij Door 74. Een simpele Amaretto Sour smaakt al zo veel anders dan bij LQ of Fidel. Het is echt geen feest meer om daar wat gaan drinken.

Terwijl een Amaretto Sour niks anders is dan citroensap, Amaretto, en suikerwater dat geshaked wordt. Misschien komt het door de ingrediënten of door de grote harde droge ijsblokken van Door 74. Ik heb geen flauw idee, maar ik weet sinds gisteren wel weer wat meer over cocktails.

Werken op evenementen is vet, maar ik heb met cocktails een nieuwe manier gevonden om te kunnen genieten in de horeca.

Karel Mercx, 28 december 2009


Werken op Dirty Dutch 2009
28 Juni 2013
Werken op Dirty Dutch 2009
0

Werken op Dirty Dutch 2009


Tien dagen geleden was Dirty Dutch in de Rai in Amsterdam. Dirty Dutch is het feest en is ontzettend snel gegroeid het afgelopen jaar. Vorig jaar was de editie in de Heineken Music hall snel uitverkocht.

ID&T verplaatste toen het hele feest naar de RAI omdat deze locatie simpelweg een stuk groter is. Dit jaar kochten ruim 30.000 een ticket voor Dirty Dutch, waardoor het een compleet gekkenhuis was.

Ik was blij dat ik er namens de Wit Events weer bij mocht zijn!

Barpersoneel aan het werken op Dirty DutchDirty Dutch druk

Aan het begin van de nacht had ik het gevoel dat iedereen in de hoofdzaal wilde zijn. Mister Dirty Dutch DJ Chuckie was aan het draaien. En het begon wel erg druk te worden aan de bar.

Het voordeel van een groot evenement is dat er altijd wel mensen achter de bar staan te werken op plekken waar het rustig is. Dus ik was barpersoneel aan het ophalen bij de verschillende barren in de andere zalen om deze dan vervolgens naar de drukke barren te brengen in de hoofdzaal.

Deze klus is een stuk beter te doen dan jaren geleden. Barhoofden raken niet graag barpersoneel kwijt en bovendien als het dan moet dan krijg je de minder goden mee. In die tijd waren sommige barhoofden juist blij dat ze van sommige van het horecapersoneel af konden.

De laatste tijd gaan barhoofden steeds meer met elkaar om en zien wij elkaar ook geregeld tijdens een avond stappen. De band tussen de barhoofden is veel en veel beter en tegenwoordig helpen barhoofden elkaar en worden de beste van het personeel naar de drukke barren gestuurd.

Hierdoor werden de druktes makkelijk verholpen en kregen de gasten weer snel hun drank.

Horeca tip

De horeca tip van deze week gaat ook over drukte en pauze houden. Een feest duurt al snel klokje rond, dat betekent dat werken op evenementen altijd samen gaat met een paar uur pauze.

Zoek in het begin van je pauze uit hoe je weer terug komt naar de bar, dit geldt vooral als er tienduizenden bezoekers zijn in een locatie zoals de RAI.

Bij grote feesten is er vaak één richting verkeer in de gangen. Dit betekent dat je nooit op dezelfde manier naar de bar kan dan dat je bent gekomen naar een bepaalde plaats. Weet je eenmaal de route, neem dan ook de tijd om weer terug te komen want de kans op opstoppingen is groot tijdens feesten waardoor het schuifelen wordt in plaats van wandelen.

Het is heel makkelijk om dan tegen je barhoofd te zeggen: het was echt druk en daarom ben ik te laat terug. Gevolg is dat de volgende van het barpersoneel later met pauze kunnen, omdat er natuurlijk wel een bepaalde hoeveelheid werk gedaan moet worden.

En zo schuiven al de pauzes van iedereen op. Met als gevolg dat de persoon die het laatste uur van het feest pauze zou hebben, pas met pauze kan gaan als de rest al aan het opruimen is. Bij een feest zoals Dirty Dutch is dat echt balen en dat willen wij natuurlijk altijd voorkomen.

Karel Mercx, 29 december 2009


Werken met kerst
28 Juni 2013
Werken met kerst
0

Werken met kerst


Werken met kerst doe ik graag want het is één van mijn favoriete dagen om achter de bar te staan. Dat komt ten eerste omdat er dan altijd vette feesten zijn. Dit jaar waren wij met kerst aan het werk bij Tast It in discotheek the Sand.

En vorige jaar waren wij bijvoorbeeld aan het werk bij Sexy Motherfucker in Harders Plaza. Dus dat was ook niet verkeerd!

Het tweede grote voordeel van het werken met kerst is dat het salaris op 150% ligt. Deze combinatie zorgt ervoor dat kerst een ideale dag is om te werken in de horeca.

Tess aan het werken met kerstExtra geld met kerst

Alleen de reden dat het horecapersoneel extra geld krijgt op feesten tijdens tweede kerstdag heb ik nooit begrepen.

Wat is eigenlijk tweede kerstdag? Vraag het eens aan een Amerikaan en hij begrijpt je niet. Waarom zou je een verjaardag op twee dagen vieren? En bovendien het grootste gedeelte van het feest vindt niet meer plaats op tweede kerstdag maar op de dag erna.

Daarnaast, wat geeft het barpersoneel op met werken op tweede kerstdag? Volgens mij helemaal niks. Dat is anders met het werken met oud en nieuw of op Koninginnedag. Dan mis het personeel duidelijk een hoop activiteiten. Maar in de nacht na tweede kersdag zal het merendeel van de Nederlanders gewoon aan het slapen zijn.

Maar natuurlijk is altijd leuk om extra geld te krijgen. En dus profiteer ik er ook maar lekker van. Wil je ook mee profiteren van extra geld verdienen met kerst, solliciteren dan op onze horeca vacatures.

Barpersoneel achter de bar in discotheek the Sand.Werken op Tast It tijdens kerst

Dus vandaar dat ik aan het werken was op tweede kerstdag bij tast It in Amsterdam. De muziek was echt goed, dat kwam door de top dj’s Roog, Luciën Foort, Sunnery James & Ryan Marciano, die er werkelijk een knalfeest van maakte.

Normaal werken wij altijd op evenementen & festivals zoals Mysteryland, het is dan ook even omschakelen naar werken in een discotheek zoals the Sand. Het grootste verschil is dat het barpersoneel in een discotheek de hele bestelling afhandelt, terwijl op evenementen iemand anders van het personeel de dranken klaar maakt.

Een ander groot verschil tussen het werken met een vaste bar of een mobiele bar is het schoonmaken. Bij de evenementen is het opruimen en daarna snel weg, alleen dat is natuurlijk bij een discotheek niet te bedoeling. Dus dat is met elkaar op het einde flink aan de schoonmaak.

Je leest het, ik kan er dit keer niet meer van maken dat ik het tijdens het werken met kerst erg leuk gehad heb.

Karel Mercx, 30 december 2009


Winnaars Loveland tickets
28 Juni 2013
Winnaars Loveland tickets
0

Winnaars Loveland tickets


De afgelopen tijd kon je tickets winnen voor Loveland op de werken op evenementen website. Grote feesten heeft inmiddels bericht gestuurd naar de winnaars, in plaats van werk achter de bar gaan ze feesten!