Horeca klachten
29 Juni 2013
Horeca klachten
1

Horeca klachten


De afgelopen weken heb ik meerdere keren een horecanieuwsbericht geschreven over klachten die ik heb meegemaakt in de horeca. Unieke dingen kwamen voorbij, zoals barpersoneel dat bier tot leven wekt door een stamper in een biertje te doen. Of de veelgemaakt fouten zoals te weinig ijs in de mixdranken doen. Naast deze klachten in de horeca, zijn er vaak dingen die niet groot genoeg zijn voor een klacht maar wel het verschil kunnen maken.

Klacht horeca

De ClercqstraatGisteren ben ik uit eten geweest met een oud collega, bij een eetcafé aan de de Clercqstraat in Amsterdam. Volgens de website van het bedrijf zijn Noah Boeken (poker) en Kees Thijssen (dammen) gasten die graag in het eetcafé komen.

Totaal geen klachten over het eten en drinken en de manier waarop het was klaar gemaakt. Maar zag wel allemaal redenen om de omzet daling in de horeca tegen te gaan.

Bij binnenkomst kregen wij de eetkaart. Er werd niet gevraagd of wij alvast wat wilde drinken. Waarom niet vragen of wij iets willen drinken? Het is niet opdringerig. Mensen komen altijd wel ergens vandaan en hebben dorst. Als eetcafé loop je dan al een drankje achter dan mogelijk is.

Het niet aanbieden van drinken zou de hele avond zo blijven. Glazen leeg? Als wij ze duidelijk naar het einde van de tafel schoven werden ze wel opgehaald. Maar niet gevraagd of ze weer vol moesten.

De rekening had stukken hoger geweest als het wel het geval was geweest. Daarnaast zou het niet opdringerig geweest zijn. Juist klant vriendelijk, want wij hadden dorst.

Lage omzet horeca

Af en toe kreeg ik zelfs het gevoel of het de bedoeling was om de omzet omlaag te krijgen. In het begin bestelde ik stokbrood met kruidenbrood. Als hoofdgerecht bestelde ik de kipfilet. Bij de kipfilet hoort friet, sla en ook stokbrood met kruidenbrood.

Wilt u wel de stokbrood met kruidenboter er bij? Want u heeft net ook al een mandje opgegeten.  Hallo, is het de bedoeling dat de klant zijn geld houdt of moet er geld binnen komen in de horecazaak?

Regelmatig zocht ik die avond de bediening om een drankje te bestellen.  Soms was het personeel aan het lezen en dacht ik waarom zit je te lezen tijdens het horecawerk? Als ik ze niet zag dacht ik: zeker buiten aan het roken. De horeca eigenaar zal er wel niet zijn.

Maar op de website lees ik dat er meerdere eigenaren zijn en dat zij allen in het eetcafé staan te werken. Misschien heeft het eetcafé geen lage omzet of zijn ze dik tevreden. Maar ik dacht dat de omzet makkelijk omhoog kan  in deze tijd van recessie en teruglopende bestedingen van horecagasten.

Andere indrukken eetcafé

Dit is geen wijnglasJus d`orange was netjes vers geperst. Alleen de wijn ging in een glas zonder steel en zat in het zelfde glas als de d`orange.  Lees op Horeca Glazen waarom wijn in het verkeerde glas smaak- en reukloos is. Ik ben geen wijnkenner maar als ik verder lees op Horeca Glazen dan doen ze een hoop fout in het eetcafé aan de de Clercqstraat

En dit zegt eigenlijk alles over dit eetcafé. Heel vriendelijk bediening. Heerlijk eten en drinken. Maar bij de randvoorwaarden onbrekende de punten op de i en missen de krenten in de pap.

Grootste horeca Klacht

Mijn punten van het eetcafé zijn geen klachten, maar vooral tips hoe dingen veel beter kunnen. Maar het ergste wat ik heb meegemaakt was tijdens mijn jonge jaren toen ik afwasser was in een restaurant in Zandvoort. Een bediende kwam terug met de mededeling dat een stuk vlees niet goed gaar was.

Het stuk eten gooide de kok op de grond. Pak het op en deed het weer in de pan. Wat kruiden erop, meerdere keren ronddraaien en drukte op de bel zodat de bediende het naar de gast kon brengen.

Ik was helemaal geschokt. Want het was een goed eetcafé. Ik geloof volledig dat deze horeca ervaring minder dan een promille voorkomt als je eten terugstuurt. Maar gelukkig is er altijd iets lekkers geserveerd waardoor het eten niet terug hoefde. Ook al is het een jaar of tien geleden, ik weet niet of ik het durf na die ervaring ooit nog durf om eten terug te sturen.

Karel Mercx, 22 januari 2009


Uitgaan Haarlem
29 Juni 2013
Uitgaan Haarlem
0

Uitgaan Haarlem


Januari is echt de rustigste maand in de evenementen. Daarom ben ik ook wat meer in het stappen en uitgaanscircuit te vinden i.p.v. achter de bar op een feest. In deze rustige periode blog ik toch regelmatig op Grote Feesten. Een winterslaap is voor de feesten site geen optie.

Afgelopen tijd ben ik uitgegaan in Scheveningen en Antwerpen. Natuurlijk zijn dingen die ver zijn bijzonder, maar in Haarlem is het ook goed vermaken tijdens het uitgaan.

O ja! Vanavond begint het Grote Feesten seizoen weer. De aftrap is in de Heineken Music Hall met X-Qlusive Technoboy. Heerlijk, echt weer zin om te werken achter de bar.

Stappen Haarlem

Haarlem is geen Amsterdam. Daar loop je naar het Leidseplein of het Rembrandtplein en je bent waar het gebeurt. In Haarlem is het altijd even zoeken naar de leuke tenten, toch is het een echt horecastad.

Dat blijkt ook wel aan het aantal grootscheepse evenementen in Haarlem zoals het Bevrijdingsfestival (grootste festival van het land met ruim 150.000 bezoekers, met deze bezoekersaantallen lijkt Mysteryland een kleintje), Haarlem Culinair en Haarlem Jazz.

Tijdens dat laatste evenement is de stad letterlijk verstopt met de mensen. Zo populair is het evenement. Een stukje lopen van twee minuten in de binnenstad doe je dan in een half uur. Bij het bevrijdingsfestival valt het gevoel van drukte mee omdat het in ons Haarlems park de Hout is. Net buiten het centrum van Haarlem.

Ray maakt een Cocktail in de LQLuxury & Quality Cocktail Haarlem

Een mooie plek om in Haarlem te beginnen met stappen is de Cocktail bar Luxury & Quality gevestigd in Schagchelstraat. Ze bereiden heerlijke cocktails en de banken en stoelen zitten erg lekker. De cocktail bar is erg rustig en daardoor ideaal om bij te praten en te genieten van de fantastische service van het barpersoneel.

In Haarlem is nog een andere cocktail bar genaamd fidel. Daar is het altijd in het weekend stampens vol. Heel gezellig maar als je echt wilt genieten dan ga je naar de Luxury & Quality en laat je daar dan verwennen door de bijzondere cocktails. Alleen wij zaten aan de mojito en de Apple Dream. Maar ons doel was dan ook bijpraten.

De Cocktail bar is voor sommige lastig te vinden. Maar het is makkelijk. Sta midden op de grote markt en kijk naar het grote standbeeld. Ga vlak voor het standbeeld naar rechts voor de kerk langs. Loop alleen maar rechtdoor en steek twee kleine zijstraten over en je loopt zo de Schagchelstraat in. Luxury & Quality is de horecagelegenheid met de zwarte luifel.

Cafe Stiels HaarlemBierglas in cafe Stiels

Cafe Stiels is al tien jaar een begrip in Haarlem. 5 dagen in de week is er live muziek en de andere twee avonden is het “gewoon” uitgaan. De horecagelegenheid is 363 dagen in het jaar open. Elke dag kan je er prima vermaken.

Bij binnenkomst in het cafe lijkt het alsof je in een oude fabriek staat. De naam Stiels komt van de samenvoeging staal en eigen stijl. Cafe Stiels is makkelijk te vinden. Ga op het midden van de grote markt staan. Loop naar het standbeeld en ga linksaf.  Dit is de Smedestraat, na 150 meter staat er op een raam heel groot Cafe Stiels.

Na bijgepraat te hebben in de Luxury & Quality, is het tijd om te gaan swingen in Cafe Stiels. Op vrijdag en zaterdag draait het café populaire soul, hiphop en rockmuziek. Heerlijk muziek om los te gaan, het is niet voor niks de drukst bezochte horecagelegenheid in Haarlem.

Chefs Burger Haarlem

Voor sluitingstijd loop je naar buiten bij Cafe Stiels, je gaat dan meteen rechtsaf en bij de Hema ga je weer rechtsaf. Je komt dan uit bij Chefs Burger Haarlem. Voor het gevoel gaat half uitgaand Haarlem na het uitgaan hier naar toe voor één van de 50 verschillende broodjes en natuurlijk een hoop lekkere dingen uit de frituur.

Het is een mooie ontmoetingsplaats om andere Haarlems tegen te komen die in andere horecagelegenheden gaan stappen dan jij. Chefs Burger zit naast de Classics, maar iedere Haarlemmer kent het. Dit waren wat uitgaanstips voor als je een keer in Haarlem wilt stappen.

Karel Mercx, 24 januari 2009


Werken X-Qlusive Technoboy 2008
29 Juni 2013
Werken X-Qlusive Technoboy 2008
0

Werken X-Qlusive Technoboy 2008


Wat een vette locatie is de Heineken Music Hall toch. De perfect plek voor X-Qlusive feesten. De eerste X-Qlusive - Italy - in 2002 was al in de Heineken Music Hall. Het is zo`n succes (standaard ruim van te voren uitverkocht) dat er de komende jaren X-Qlusive feesten zullen blijven zijn in de Heineken Music Hall.

Door het succes van X-Qlusive in Nederland heeft Q-dance vorige maand twee edities gegeven in Australië (Sydney en Melbourne). Het schijnt een succes geweest te zijn met aardig wat Nederlanders. Maar gisteren mochten wij na een maand weer achter de bar staan en bij wat voor een feest!

Barpersoneel op X-QlusiveTechnoboyVan de 805 stemmen die zondag aan het begin van de avond zijn gegeven op Partyflock waren er 449 geweldig en 228 zeer goed en 86 goed.  Die andere 42 vonden het waarschijnlijk ok of minder door omstandigheden die niet aan het feest zelf lagen. Want het was een super feest!

Lees ook het verslag van werken op X-Qlusive Technoboy van Rebecca.

Voordeel werken Heineken Music Hall

De Heineken Music Hall is anders dan recreatieterrein Spaarnwoude. Respectievelijk een locatie die speciaal gemaakt is voor versterkt geluid en de ander speciaal gemaakt om te recreëren. Daarom is feesten in Heineken Music Hall een andere ervaring dan festivals bezoeken. Dit geldt natuurlijk ook voor het barpersoneel.

Het grote voordeel van het werken in de Heineken Music Hall vind ik persoonlijk de wc`s! Bovenin de Heineken Music Hall zit de crewruimte. Niemand anders komt daar en de wc`s zijn gewoon schoon. De bezoeker van feesten weet dat dit een luxe is.

Op de grote barren op evenementen staan altijd wel Dixi toiletten. Alleen dat is toch anders. Soms mist het toiletpapier, de andere keer staat de Dixi er al een lange tijd. Festivals opbouwen duurt voor de grote edities meerdere weken en er zit geen riolering onder de Dixi`s.

Regen op festivalsOf het heeft geregend. Een recreatieterrein verandert dan vaak in een modderpoel. Voor het feest is de ergernis beperkt, vlak voor het feest gaat de vrachtwagen met houtsnippers over het terrein en de festivalbezoeker zit met droge voeten tijdens het feest. Alleen achter de bar is wel de plek waar hij niet komt strooien. En die modder loopt het horecapersoneel zo de Dixi in.

Voordeel werken festivals

Het barwerk op festivals heeft natuurlijk ook grote voordelen. Anders zouden vele van ons het niet zoveel jaar achter elkaar doen. Terwijl de Heineken Music Hall elke keer hetzelfde is. Het personeel weet precies hoe een avond eruit gaat zien, terwijl het op de festivals elke keer weer anders is.

Lees de wist je dat er maar eens op na. De meest leuk herinneringen van het werken op feesten zijn allemaal gebeurt op locaties, die als primair doel iets hebben wat totaal niet met feesten te maken heeft.

Dit is het leukste horecawerk wat er is omdat wij overal komen en niet bekend is hoe een avond van te voren gaat verlopen, wij worden dan ook vaak positief verrast. Hoe leuk het werken in de Heineken Music Hall ook is en hoe graag wij terugkomen. Festivals zijn de bom.

Werken in de horeca is aantrekken en op naar de volgende party!

Karel Mercx
, 25 januari 2009


Mensen leren kennen in de horeca
29 Juni 2013
Mensen leren kennen in de horeca
0

Mensen leren kennen in de horeca


Regelmatig blog ik over de leuke dingen van het werken op grote feesten. Vaak noem ik dan twee redenen. Ten eerste dat er elke keer een ander feest is, op ook nog eens een ander locatie, dus de variatie is groot. Ten tweede is het altijd gezellig omdat wij achter de bar staan te werken met vrienden.

Eigenlijk is er ook nog een derde reden. Wij leren een hoop nieuwe vrienden kennen tijdens het barwerk. Als wij dan een keer vrij zijn in het weekend dan is het niet perse party in Haarlem, maar kunnen wij overal in Nederland (of buurlanden) belanden om te gaan stappen.

Nieuwe uitgaanswebsite

Afgelopen vrijdag ben ik gaan stappen met Rens. Hij is bezig met een nieuwe sociale netwerksite voor het uitgaanspubliek in Nederland. Daarvoor moet hij foto`s hebben van gevels van cafés, bar dancings, clubs, discotheken en uitgaanscentrums en natuurlijk de binnenkant met foto`s van het interieur, barpersoneel, de DJ en natuurlijk het uitgaanspubliek zelf!

De uitgaanswebsite gaat ergens dit voorjaar live. Dan staat er op Grote Feesten als eerste een review met wat de precieze bedoeling is en waarom deze site reuze handig en vooral leuk is. Dus hou Grote Feesten in de gaten om als één van de eerste op de hoogte te zijn, want deze site gaat het helemaal worden.

Wij zouden naar Leeuwarden gaan. Rens komt uit het oosten van het land en ik uit het westen. Wij hadden afgesproken in Zwollen omdat onze treinen daar bij elkaar zouden komen. Met nog een uur te reizen voor Leeuwarden was dit een mooi punt om de reis “door midden te breken” en een hapje te gaan eten in Zwolle.

Wij kwamen uit bij de Griekse specialiteiten van restaurant Sirtaki. Dit is een aanrader voor als je een eettent zoekt in Zwolle. Heerlijk eten en horecapersoneel dat het snapt. Ik bestelde jus dorange en als er dan netjes bij verteld wordt dat ze vandaag alleen uit het flesje hebben en niet vers geperst dan kom ik de volgende keer weer terug.

Een duidelijk punt in de horeca is dat het personeel in orde moet zijn. De vorige keer dat ik uiteten was dat duidelijk niet het geval, maar nu gelukkig dus wel.

Nu we toch met horecatips bezig zijn. Afgelopen donderdag gegeten in Pier 10. Heerlijk gegeten en goede bediening. Maak alleen geen grapjes als de bediening langskomt en vraagt wie de spinazie had besteld. Ik reageerde met het is toch wel de wilde (wilde spinazie stond op de kaart) en aan de uitdrukking te zien was de serveerster daar niet blij mee. Maar ik ga hier zeker snel terug komen, want de locatie in een officieel rijksmonument is fantastisch.

Lelijke Grote Markt in LeeuwarenStappen in Leeuwarden.

Twee jaar geleden was ik voor het laatst in Leeuwarden tijdens het werken op de dancetour, maar toen viel het nog niet op hoe lelijk de grote markt in Leeuwarden is. De meeste grote steden hebben wel gezellige kroegen of terrassen rond de grote markt, maar Leeuwarden heeft gekozen voor een parkeergarage en een hoop blokkendozen erom heen.

Het tweede wat mij opviel aan de stad is dat het personeel van de Febo automatiek in Leeuwarden geen servetten legt onder de snacks. Maar als ik zoek naar Febo plaatjes in Google dan kom ik meerdere afbeeldingen tegen zonder servetten in de automatiek. Blijkbaar standaard bij de Febo, maar ik vind het geen gezicht en onhandig.

Automatiek FeboGenoeg negativiteit want het is tijd om het feestcafe van Leeuwarden in te gaan, de Mamaloe!  Maar dan gaat de telefoon opeens met een nummer dat ons niet bekend is. Wij sturen terug: Staan in de kroeg, ken je nummer niet, wat is er? Wij hebben al jullie spullen lezen wij vanaf het scherm.

Wij naar buiten en bellen. Jullie kluisje staat open en ik moet nu de trein hebben dus kan hier niet op wachten totdat jullie hier zijn. Dus wij rennen terug naar het station van Leeuwaren en uiteindelijk stond alles er nog netjes in. Wat bleek nou het geval te zijn? Wij hadden een kaartje met de tekst: u heeft niet betaald en dat kaartje is bijna identiek aan het kaartje met de tekst: u heeft betaald.

Ticket voor LockerHet duurt tien seconden voordat er een kaartje uit komt als er betaald is en wij hadden het kaartje gepakt wat er uitstak en dat was dus de verkeerde kaartje die wij pakte bij het wegelopen richting het centrum van Leeuwarden. Welke pannenkoek verzint het om een kaartje te maken met de tekst: Deze bon gebruiken voor het openen van de kluis, niet betaald.

Hoe had deze behulpzame persoon nou onze mobiele nummer gevonden? Want wij waren nieuwsgierig en moesten hem toch bellen om hem te bedanken. Bleek dat Rens zijn telefoonnummer aan zijn sleutelbos had zitten die in zijn tas zat. Moraal van dit verhaal, zet altijd je nummer op je spullen.

“In Leeuwarden zijn gelukkig nog eerlijke mensen” Dat is niet waar reageerde de man die onze kaart in de automaat zag zitten, die zijn daar echt niet. In Groningen zijn nog eerlijke mensen was de spontane reactie waarmee hij verder ging. De rest van de avond verliep wel voorspoedig en het uitgaan was zeer gezellig in Leeuwarden en wij gaan daar zeker nog een keer teug komen.

Feesten in Groningen

De dag erna was het tijd om naar Groningen te gaan, om precies te zijn naar een dorpje genaamd Eenum, met 113 inwoners en een Wikipedia pagina. Daar woont Erik die ook bij de Wit Events werkt als barmanager. Hij was jarig en gaf een feestje in zijn boerderij. Met ongeveer evenveel bezoekers als inwoners als van Eenum was het reuze gezellig.

Erik reist elke keer een heleboel uur naar de evenementen toe, heeft een doordeweekse baan en is 38 geworden. Dit zegt toch wel dat dit werk wat wij met ze allen doen erg leuk is en niet alleen voor de jongeren bedoeld is.

Gisteren al een voorproef gekregen dat Groningers het leuk vinden om Leeuwarden af te zeiken. En er zijn meer Groningers die er wat van kunnen, om grappen te maken over alles buiten Groningen.

•    Wat is het enige goede aan Amsterdam? De treinverbinding naar Groningen!
•    Wat doen Ajacieden als ze gewonnen hebben? Dan zetten ze de playstation weer uit!
•    Heerenveen aan de strop, Groningen naar de top! (wel kijken, want deze uitspraak verwijst naar een mooie actie uit deze streek)

Dit waren wat uitspraken die wij er en der op de avond heb moeten aanhoren, maar het was wel fantastisch gezellig feest.

De “boeren” maakte op de meest verschillende manier de biertjes hopen. Wij stedelingen hadden daar wat meer moeite mee want af en toe bij geprutst kregen wij te horen: doen ze dat in Amsterdam zo?

Het feest duurde totdat de eerste treinen weer gingen rijden in het dorpje Loppersum, een paar kilometer buiten Eenum. De taxi rekende het fantastische tarief van €2,25 per persoon. 

Het waren twee leuken dagen in Groningen en Leeuwarden dankzij het werken achter de bar. Volgende maand is het alweer lente en dat betekent dat het festivals seizoen steeds dichterbij komt. Wil je werken op deze feesten? Kijk dan eens bij de horeca vacatures.

Karel Mercx, 8 februari 2009


Feesten organiseren: Amsterdam Live & Ali Campbell (UB40)
29 Juni 2013
Feesten organiseren: Amsterdam Live & Ali Campbell (UB40)
0

Feesten organiseren: Amsterdam Live & Ali Campbell (UB40)


Amsterdam Live De basis werkzaamheden van De Wit Events bestaat uit Event Catering, Drankengroothandel, Drankenier slijterijen en Party verhuur, maar dit jaar gaat de organisatie ook feesten organiseren. Dit gaat de Wit Events samen doen met upside-down Events onder de naam New Group Entertainment. En wat voor een feesten!

Amsterdam Live op 25 april 2009

Op 25 april 2009 opent Amstelborch/Borchland in Amsterdam haar deuren voor de 2e editie van Amsterdam Live. Een editie die er zeker niet om liegt! New Group Entertainment heeft voor deze editie alles uit de kast gehaald om er een feest van te maken om nooit te vergeten. Namen als Gordon, Nick & Simon, Jeroen van der Boom, Roxanne Hazes, Glennis Grace, Lesley Williams en Dirk Meeldijk doen dit statement alleen maar bevestigen. Kortom, een feest dat je echt mee moet maken!

Deze spectaculaire avond wordt gepresenteerd door Henk Naber, de vaste huis-artiest van New Group Entertainment. Henkie Naber, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, heeft zijn sporen inmiddels verdiend in de wereld van de Nederlandse volksmuziek en is dan met recht de perfecte gastheer voor dit gezellige Amsterdamse volksfeest.

Ali CampbellDe deuren van Amstelborch/Borchland gaan om 19:00 uur open en start de show. Nick & Simon bijten het spits af en het laatste uurtje wordt in stijl afgesloten met Jeroen van der Boom. Naast alle topartiesten zal de avond compleet gemaakt worden door danseressen, decors, lichtshows en uiteraard een flinke dosis Amsterdamse gezelligheid!

Krantenbericht eerste editie Amsterdam Live.

Ali Campbell (UB40) op 1 mei 2009

Op vrijdag 1 mei 2009 komt Ali Campbell de voormalig leadzanger van UB41108, voor een eenmalig, uniek solo optreden naar Nederland. Hij zal nummers ten gehore brengen uit zijn ijzersterke UB40 tijd, maar ook steengoede nummers die hij tegenwoordig maakt als soloartiest. Evenementenorganisatie Upside-Down heeft voor deze avond alles uit de kast gehaald om van dit unieke concert een belevenis te maken om nooit te vergeten, in het voorprogramma staat niemand minder dan BEEF. Zorg dat je erbij bent op 1 mei in de Borchland te Amsterdam de deuren gaan open om 19.00 uur!

Met dit soorten artiesten moet het 25 april en 1 mei het dak er wel vanaf gaan!

Karel mercx, 12 februari 2009


Garderobe, lockers en kluisjes
29 Juni 2013
Garderobe, lockers en kluisjes
0

Garderobe, lockers en kluisjes


De werkzaamheden op een evenement bestaat uit meer dan alleen maar achter de bar staan.  Een onderdeel van de horeca vacatures op grote feesten is het zorgen dat bezoekers hun spullen veilig kunnen opbergen in de garderobe. Zodat ze onbezorgd kunnen gaan feesten.

Tijdens de opkomst van de grote feesten was er vaak geen garderobe of alleen een kapstok op een evenement. Op een gegeven moment kwamen de hangers en de rekken. Bij deze combinatie denkt een hoop horecapersoneel meteen aan maximaal 50 hangers per garderoberek.

En dan vooral van wat de gevolgen zijn als er minder jassen op een rek hangen. Want dan kom je ruimte te kort in de garderobe. En jassen hang je niet zo maar ergens tussen in, want op elke hanger hangt een bon. 

En deze bonnen moeten op volgorde hangen want als de jassen door elkaar hangen is het extreem moeilijk om de jas van de feestganger weer te vinden. Je bent dan op een party maar het is zeker geen party!

Werken lets Go Back To The 71108, 80 & 90sLockers in de garderobe

Afgelopen zaterdag waren wij aan het werk bij lets Go Back To The 71108, 80 & 90s in Central Studio`s in Utrecht. De dag erna was in deze zelfde locatie weer een nieuwe editie van kriebelfestival. Dit keer de wintereditie. Op deze twee festivals waren wij ingehuurd om de garderobe te doen. Tegenwoordig zijn er geen hangers en rekken, maar lockers of kluisjes tijdens de feesten.

Een kluisje huren heeft veel voordelen t.o.v. de ouderwetse garderobe:

Bij een garderobe lever je de jas in aan het begin van het feest en haal je op het einde weer je jas op. Het nadeel hiervan is dat de feestganger niet bij zijn eigen spullen kan. Dat kan natuurlijk wel als je het vraagt aan het garderobe personeel maar deze hebben het vaak erg druk in de spits. Als iedereen tegelijkertijd naar het feest komt en weer weg gaat. Als je dan jassen gaat pakken en weer ophangen dan is het zonde van de tijd omdat dat de rijen in de garderobe alleen maar langer maakt.

Met kluisje kan dit wel omdat deze tijdens het hele feest te gebruiken zijn. Spullen zijn veiliger omdat echt niemand erin kan. Daarnaast is er ook niet het risico dat jassen van een hanger vallen of garderobe personeel dat onnauwkeurig werkt. Of jassen die zoekraken omdat het bonnetje van de hanger is gevallen. Lockers gaan ook sneller. Een sleutel verkopen duurt minder lang dan te lopen naar een rek om daar de jas met hanger op te hangen in het garderoberek.

Kluisjes of LockersTips garderobe

Tijdens het werken in de garderobe moet je vooral op jezelf letten dat je nauwkeurig werkt, maar bij de lockers moet je vooral het publiek in de gaten houden. Doen ze niet te veel in een kluisje. De locker is gemaakt voor twee jassen, maar ik heb achteraf gezien dat feestgangers er vijf in doen. Met het gevolg dat ze zo hebben lopen aanstampen, dat het mechanisme aan de binnenkant niet meer open kon bewegen. Als iedereen weg is leg je dan de kast op de zijkant en dan gaat hij wel weer open, maar ideaal is anders.

Vaak zijn de kluisjes 5 euro voor de huur en 5 euro borg. Als mensen hun sleutel terug komen brengen vraag dan altijd of ze er 5 euro bij hebben. Dat is dubbel handig, want je geeft geen vijfje weg, maar krijgt er juist één extra.  Als mensen twee sleutels komen terug brengen, geef dan geen twee vijfjes maar pak een tientje. Als er duizenden bezoekers zijn op het festival scheelt dat een heleboel vijfjes extra die je normaal zou moeten meenemen.

Een andere tip is om niet het volgende nummer mee te geven.  Maar juist kris kras door elkaar. In een kast gaan 20 lockers, als er dan 20 feestgangers bij zijn dan loopt iedereen elkaar in de weg. Als iedereen ergens anders naar toe gaat in de garderobe dan vinden de feestgangers het een stuk prettiger.

Een keertje geen barwerk, maar twee keer garderobe in de central studio`s. Volgende week zijn wij wel barpersoneel bij het barwerk bij Madhouse in Ahoy.

Karel Mercx, 16 februari 2009


Werken DJ Jean Madhouse
29 Juni 2013
Werken DJ Jean Madhouse
0

Werken DJ Jean Madhouse


Dj Jean Presents MadhouseHet evenementenseizoen is in volle hevigheid losgebarsten. Wij hebben het met twee maanden met minder werken moet doen, maar vanaf nu staan wij elke week weer achter de bar op leuke feesten. Deze week gingen wij naar de Ahoy in Rotterdam voor de Madhouse van Dj Jean.

Normaal gaan wij altijd afhankelijk van de grote van het feest met auto`s of met grote bussen naar het barwerk toe. Maar dit keer gingen wij met ze allen met de trein vanaf Haarlem. Eigenlijk is het hetzelfde als reizen met de bus naar een party toe, want in de trein kan je net als in de bus lopen en met een grote groep schiet de tijd voorbij.

De dj boot stond midden in de zaal en draaide de hele tijd rond. Het was minder spectaculair dan bij Full on Ferry waarbij de dj boot door de hele zaal ging. Wat vooral gaaf was waren de grote schermen die er boven hingen met allerlei gave beelden. Ik heb me prima vermaakt met het leuke barpersoneel dat achter de bar stond maar de bezoekers van het feest zijn op Partyflock een stuk minder positief over het feest.

RodizioHorecatip van de week

Afgelopen week ben ik wezen eten bij Samba Kitchen. Een Braziliaans restaurant op de Ceintuurbaan in Amsterdam. Wij gingen voor de Rodízio. Dit gerecht is de mix grill in het kwadraat. Het horecapersoneel (uiteraard alleen Brazilianen) komt elke keer langs met een grote spies met vlees waarvan hij dan een stukje afsnijdt en op het bord legt. Alles kwam voorbij, vooral het vlees uit de nek van een stier is erg lekker. Alleen de bijgerechten mocht je zelf opscheppen zoals rijst en groente.

Dit bediening systeem is ontstaan door een klunzige ober in Brazilië die regelmatig de bestellingen bracht bij de verkeerde tafels. Wie een biefstuk had besteld kreeg worstjes, wie worstjes had besteld kreeg kip enzovoort. De chaos was compleet, en voordat de boze klanten de klunzige ober bij de kraag konden grijpen bedacht de uitbater dat het een beter idee was om iedere tafel alle gerechten te serveren. Zo maakte hij van de nood een deugd en had Brazilië een nieuw bedieningssysteem, waar iedereen tot op de dag van vandaag dol op is!

Niet alleen het vlees snijdt de bediening aan tafel, ook de per uitstek Braziliaanse cocktail Caipirinha vindt zijn weg naar het glas onder het oog van de klanten. De tafel met mix ingrediënten komt via een wagen naar de tafel toe en de gast kijkt toe hoe zijn cocktail tot stand komt. 

In de horecazaak speelde ook een Braziliaanse muzikant wat de sfeer compleet maakte. Ondanks dat Braziliaans eten erg zout en vet was heb ik er heerlijk gegeten en ga ik er zeker een keer terugkomen.

Komende feesten

Vanavond ga ik de indeling maken voor volgende week wanneer Dirty Dutch is in de Heineken Music Hall. Heb je jezelf opgegeven en kan je niet mee, wees dan niet getreurd. De grote festivals staan voor de deur en dat bekent: veel meer mensen nodig voor achter de bar!

Als je benieuwd bent op welke feesten wij de komende weken gaan werken, kijk dan eens in de agenda. Of Bekijk de horeca vacatures voor wat wij zo al doen.

Karel Mercx, 22 februari 2009


Werken (barwerk) op Dirty Dutch Aftershock 2009
29 Juni 2013
Werken (barwerk) op Dirty Dutch Aftershock 2009
0

Werken (barwerk) op Dirty Dutch Aftershock 2009


Aftershock? Het feest in de kleinere Heineken Music Hall knalde net zo als de hoofdeditie van Dirty Dutch in de RAI. De Heineken Music Hall staat naast de Arena in Amsterdam, dat betekent dus op eigen vervoer er heen en geen gezellige reis met het barpersoneel zoals de vorige keer. Een voordeel hiervan is dat onze slaapschuld zondag minder is dan het normaal zou zijn.

Bar in de Heineken Music HallBarwerk

Dat een barmedewerker verantwoordelijk is voor de verkoop van drank is duidelijk, maar hoe gaat een avond barwerk in zijn werk?

Het barpersoneel komt aan in de Heineken Music Hall via de personeelsingang. Daar is ook het horeca uitzendbureau gevestigd, hier schrijf het barpersoneel zich in en krijgt zijn werkkleding (shirt plus sloof) en een kluisje om zijn spullen in op te bergen.

Het barpersoneel meldt zich bij het barhoofd en volgt de briefing. Dan kan bijna het “echte” werken beginnen maar eerst moet alles klaar staan achter de bar. Zoals het uitpakken van disposables en het neerzetten van spatels in glazen voor de biertaps voor het verwijderen van het overtollige bierschuim.

Doekjes komen op strategische plaatsen terecht zodat het barpersoneel er makkelijk bij kan om tijdens het werken de bar schoon te houden. Trays komen op de bar voor de grote bestellingen en kratten gaan onder de bar zodat lege flessen meteen daar in belanden zodat alles netjes blijft en er minder opgeruimd hoeft te worden op het einde. Als alles gedaan is dan krijgt de bar nog een extra schoonmaak beurt zodat alles schoon is voordat de party begint.

Dan begint Dirty Dutch met niemand minder achter de draaitafels dan Dj Chuckie. De tijd dat opkomend talent mag beginnen op elk feest lijkt voorbij. De programmering is vanaf het begin super en de evenementen industrie is duidelijk naar volwassenheid gegroeid.

Barpersoneel aan het werk op Dirty DutchDe eerste gasten arriveren in de Heineken Music Hall. Soms begint er ook nieuw horecapersoneel met werken en het begin van het feesten is dan ideaal om ze de kneepjes van het horecavak bij te brengen. Klanten komen druppelend binnen en er staat verhoudingsgewijs een overmacht aan barpersoneel klaar.

Tijdens het feest voorziet het barpersoneel de klanten op een correcte en vriendelijke manier van drank. Het barpersoneel telt munten altijd goed natellen want af en toe geeft de feestganger een verkeerd aantal of er zitten fouten munten tussen. Het personeel schenkt altijd drank in een fles geheel uit, zodat er geen glaswerk in de zaal terecht komt.

Voordat een drank bijna op is dient het barpersoneel de barmanager te waarschuwen zodat hij ruim van te voren extra drank kan bestellen bij de runners. Volle kratten gaan naar de naastgelegen opslagruimte zodat in de bar alleen spullen aanwezig zijn die noodzakelijk zijn voor het barwerk.

Op een gegeven moment staat Benny Rodrigues achter de draaitafels om het feest tot een hoogtepunt te laten komen en daarna het feest te laten eindigen in de Heineken Music. Spullen tellen en opruimen, sopje over de bar, omkleden, kluissleutel inleveren en uitschrijven. Het was weer een mooi feest.

Lees ook het uitgebreide verslag van Fransje over Dirty Dutch Aftershock 2009.

Horeca persoonlijk

Volgend week barst het echte feesten seizoen compleet los. Vrijdag gaan wij werken op Fantan Mojah & Perfect in The Sand Amsterdam. Zaterdag staan wij in dezelfde locatie voor morillo & Roog en op diezelfde dag is ook Trance Energy in de jaarbeurs Utrecht. Dan is het voor mij flink minderen met stappen dus ben vrijdag nog even Haarlem in geweest.

Eerst even samen met Nicolien uiteten in het pakhuis. En daarna de populairste kroegen van Haarlem af. Ze werkt namelijk als verkoper bij Bacardi en ze moest natuurlijk zien hoe al de flessen en disposables van Bacardi gebruikt worden. Tijdens het stappen vielen mij echter drie andere dingen op.

•    Ten eerste hoe rustig het op dit moment is in de Haarlemse horeca op vrijdagavond/vrijdagnacht. Ik hoop niet dat dit ook zaterdag het geval aan het worden is.

•    Ten Tweede hoe divers de Haarlemse Horeca is. Het publiek van de polobar is niet te vergelijken met wat er in café Studio komt. En de Stiels is weer een compleet ander slag mensen dan de bezoekers van de XO.

•    En als laatste viel mij op dat het bij deze vier cafés normaal gesproken in het weekend het er zwart van de mensen ziet. Maar nu kon je nog makkelijk je kont keren in deze horecazaken. Zou de crisis de horeca bereikt hebben?

Karel Mercx, 1 maart 2009


Werken bij Hadise, Erick Morillo & op Trance Energy
29 Juni 2013
Werken bij Hadise, Erick Morillo & op Trance Energy
0

Werken bij Hadise, Erick Morillo & op Trance Energy


Dit was het eerste weekend van het jaar wij op drie feesten aan het werken waren. Vrijdag deden wij barwerk bij Hadise in the Sand Amsterdam. In diezelfde locatie stonden wij zaterdag ook achter de bar bij het verjaardagsfeest van Eric Morillo. Zaterdag was het natuurlijk ook de dag van Trance Energy, het eerste echte grote festival van het jaar, waar vele tienduizenden feestgangers van binnen- en buitenland op afkwamen.

Werken op Trance Energy 2009Nieuw barpersoneel

Omdat het een paar maanden niet was voorgekomen dat wij drie grote evenementen hadden in weekend, kon er dit weekend nieuw barpersoneel beginnen met het horecawerk. De combinatie van een e-mail naar de mensen die op de horeca vacatures van Grote Feesten hadden gesolliciteerd en rond vragen bij het huidige horecapersoneel waren te succesvol.

Er kwamen te veel reacties binnen om te werken. Zal het de economische crisis zijn? Of is dit werk gewoon heel populair? Hoe het ook zei ik was blij dat ik duidelijk tegen iedereen had gezegd je hoort binnen 24 uur of je op de barlijst staat.

Ik heb nu een bestand gemaakt met mensen die hadden gereageerd voor het werken op feesten van dit weekend en helaas niet mee konden. Bij de volgende mogelijkheid van het beginnen van nieuwe medewerkers neem ik als eerste met hun contact op. Zal waarschijnlijk redelijk snel zijn omdat wij als bedrijf hard groeien.

Armin van Buuren

Armin van Buuren was duidelijk weer de ster van Trance Energy. Tijdens zijn optreden ging de toegang naar mainstage dicht omdat er te veel mensen naar zijn set wilde luisteren. Het was flink bikkelen voor het barpersoneel dat op dat moment op mainstage aan het werken waren, maar ze hadden wel het geluk te mogen luisteren naar deze top DJ.

Jaren geleden stonden wij al achter de bar toen zijn solofeesten genaamd Armin Only begonnen. Maar hij is nog steeds mateloos populair. Als Armin van buuren op een feest is staat dat garant voor een grote party!

Barpersoneel op Trance Energy 2009Partyflock

De reacties van partyflock weerspiegel mooi hoe wij het dit weekend hebben gehad. 10 van de 17 stemmen voor Erick Morillo zijn geweldig, dat is toch 60%. Niet vergeten dat mensen eerder gaan klagen als het niet naar hun zin hebben, dan dat ze willen vertellen dat ze een fantastische avond hebben gehad.

Bij Trance Energy zijn tot nu toe 804 stemmen uitgebracht, waarvan meer dan helft gaat naar geweldig en zeer goed. Geen enkele twijfel dit feest was top.

De mensen die naar het concert van Hadise Açikgöz gaan is niet het publiek wat op partyflock zit. Maar geloof mij als ik zeg dat het dak ging er toch af ging in discotheek the Sand Amsterdam.

Tot volgende week!

Karel Mercx, 8 maart 2009

Lees de verslagen geschreven over werken op Trance Energy:

Verslag van het werken achter de bar tijdens Trance Energy 2009.
Zaterdag 7 maart 2009 was de dag van werken op Trance Energy!


Werken op Beautiful Fashion 1 Year Anniversary
29 Juni 2013
Werken op Beautiful Fashion 1 Year Anniversary
0

Werken op Beautiful Fashion 1 Year Anniversary


Het is half tien s`avonds op zaterdag 14 maart 2009, nog een half uur te gaan voordat het eerste verjaarsfeest van Beautiful fashion van start gaat in discotheek The Sand Amsterdam. Het geluid en de beelden ondergaan een laatste test. De modellen doen hun generale repetities. Op het hoogte punt van feest gaan ze namelijk een modeshow lopen. De catwalk begint bij de DJ Boot en gaat de zaal in dwars door het publiek en het barpersoneel is bezig met het klaarzetten van de bar.

Bar bij Beautiful FashionKlaarzetten bar

De citroenen en limoenen gaan onder het mes. De rietjes en stampertjes komen op oorlogssterkte en de openers vinden hun weg naar strategische plekken achter de bar. Prijslijsten komen boven de koelkasten. De postmix ondergaat een test, de speedrail voor de sterke dranken gaat aan, de hendel gaat om van de biertanken en de koelkasten gaan van de sloten.

Onder de bar gaat extra gekoeld water, Red Bull en Smirnoff Ice, de sterke dranken zijn helemaal bijgevuld. Al de beker staan klaar, de ijsbakken zijn gevuld en met nog tien minuten te gaan voor de opening van Beautiful Fashion staat alles klaar en mag van ons het feesten gaan beginnen.

Dan beginnen de echte barwerkzaamheden en vliegt de tijd voorbij. Voordat wij het doorhebben is het weer 05:00 en is het tijd om weer te gaan opruimen.

Sommige gaan de prijslijsten verwijderen. Andere beginnen met het tellen van de voorraden om daarna de koelkasten weer volledig gevuld te krijgen. Theedoeken belanden allemaal in een vuilniszak voor een grote wasbeurt. Sterke drank gaat naar het grote magazijn van The Sand. De bar verandert langzaam weer van vies naar schoon en als laatste gaat er een dweil over de vloer. Op naar het volgende feest!

Promotie voor evenementenPromotie Amsterdam Live & Ali Campbell

De Wit Events is medeorganisator van de feesten Amsterdam Live & Ali Campbell. Daarom ben ik afgelopen week begonnen met de promotie van beide evenementen. Posters op hangen bij Hogescholen en Universiteiten en flyers neerleggen bij platenzaken.

Zijn er mensen die het leuk vinden om te flyeren voor deze twee evenementen aan het einde van komende feesten? In ruil hiervoor zijn meerdere kaarten beschikbaar voor verschillende festivals. Tips voor de promotie van deze twee evenementen zijn altijd welkom.

Amsterdamse Horeca

Deze week was er maar één evenement, dus dat betekent dat er voor mijzelf ook tijd was om het nacht leven in te duiken. Het viel op hoe rustig het donderdagnacht was in het uitgaansleven van Amsterdam.

Cafe de gieter, dat normaal bekend staat om hoe druk het binnen is, was om middernacht nog heel rustig. In de Surprise bar klom het horecapersoneel meteen in de grote bel bij binnenkomst om ons gratis shotjes te geven.

Een jaar gelden hingen nog overal posters met horeca vacatures in Amsterdam, nu zijn die er duidelijk minder. Hoop dat het op de echte weekend dag zaterdag nog wel druk is in deze horecatenten.

De Party`s van volgende week zijn: Go Apres Ski, Nope is Dope & Dj Promo. Dus volgende week veel feest!

Karel Mercx, 15 maart 2008


Pagina |< < 8 9 10 11 12 > >| Alles