Het is alweer februari en dat betekent dat het werken op festivals weer bijna gaat beginnen. Dit jaar komt het barpersoneel van Horeca Uitzendbureau Grote Feesten beter beslagen op het ijs dan ooit.

Dat komt omdat de Wit Events ervoor gezorgd heeft dat wij een cursus hebben kunnen volgen met de trainers van Heineken en Bacardi. Deze cursus hebben wij gedaan samen met het barpersoneel van Bas-Events, Partywork en andere teams die regelmatig bij de Wit Events werken.

Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben wij de cursus gevolgd in discotheek the Sand in Amsterdam. Het doel was om het niveau van het horecapersoneel dat aan het werken op evenementen is omhoog te krijgen. 

De Cursus was verdeelt in vier onderdelen: Theorie, Praktijk Basis, Praktijk Raptap en Bacardi. Van elk onderdeel volgen nu een paar kleine punten. Wij hebben te veel te horen gekregen om het hier allemaal neer te zetten.  Maar ik denk dat er wel een paar leerzame punten tussen zitten.

Heineken trainingTheoriedeel

Tijdens het werken is het belangrijk dat het personeel op zijn eigen plaats blijft staan. Als een medewerker gaat lopen omdat er bijvoorbeeld geen pak appelsap meer is dan denken bezoekers al snel: hier staat helemaal niemand meer achter de bar.

Gevolg is dat de gasten vaak denken dat zij nooit meer geholpen zullen worden. Een barmedewerker die een paar meter verderop staat denkt - toch lullig dat deze gasten zo lang moeten wachten - en helpt ondertussen een paar gasten op de plek van de persoon die is weggelopen.

De ervaring heeft geleerd dat dit fenomeen zich als een lopend vuurtje door de hele bar verspreid. Met als resultaat dat iedereen door elkaar aan het heen lopen is en de gasten het gevoel hebben dat het één grote chaos is.

Dit negatieve gevoel bij de bezoekers is simpel op te lossen. Dit gebeurt door tegen de gast te zeggen dat zijn appelsap gehaald word door de bevoorrader. Dit duurt misschien iets langer dan zelf halen maar het heeft vele voordelen.

Tapcursus voor het uitzendbureauHet barpersoneel blijft op zijn of haar plek staan en helpt ongeveer vijf gasten van links naar rechts. Elke gast heeft dit systeem meteen door en ziet precies wanneer hij ongeveer geholpen wordt.

Veel mensen vinden wachten niet erg als zij maar het gevoel hebben dat iedereen even lang moet wachten. Als iedereen door elkaar heen loopt dan hebben mensen al snel het idee dat zij langer moeten wachten dan de rest. De les: blijft altijd op je plaats.

Praktijk basis

De praktijk basis bestaat vooral uit een tapcursus. De grote take away is dat iso-alfazuren de kater veroorzaken. Deze zuren kan je makkelijk uit het bier krijgen door het bier af te schuimen door als het bier over de rand komt er met een spatel over heen te gaan. Dus weinig gedronken en een kater? Dan is het bijna altijd de schuld van de bartender!
 


Bovendien maakt afschuimen het verschil tussen een bier dat lekker fris smaakt en een bier dat bitter smaakt. Dat komt omdat afschuimen ervoor zorgt dat het koolzuur van het bier gescheiden blijft van de zuurstof van de lucht.

Raptap cursusHang nooit het tuitje van de bierkraan in het bier dit zorgt ervoor dat er een gat in de schuimkraag komt. En zuurstof in je bier betekent oxideren, oftewel roesten en dat zijn dus die momenten dan je denkt het bier smaakt niet vandaag.

 

Praktijk Raptap

Met de raptap is het niet mogelijk om af te schuimen. Maar er zijn wel trucjes om van de Iso-alfazuren af te komen. Duw het blad onder de kranen door maar zorg ervoor dat het bier aan de bovenkant in de beker komt. Laat het dus niet kletsen tegen de bodem van het glas.

Door de druk en de houding van het glas gaat het bier er als een spiraal erdoor heen met de Iso-alfazuren (zitten vooral boven op het schuim) voorop. Als het glas helemaal vol zit duw je het blad door. Omdat het bier nog even omhoog blijft komen vallen de Iso-alfazuren ervan zelf af.

Bacardi TrainingBacardi

In een bacardi cola hoort altijd een limoen. Een limoen zorgt namelijk voor het afbreken van de ethanol. Deze stof zorgt ervoor dat het voelt alsof je een tong in de brand staat bij het drinken van alcohol. Vergeet de limoen niet uit te knijpen voordat je hem in het glas doet. Sinds vandaag lus ik bacardi cola maar dan moet het wel goed bereid zijn.

Het was een leerzaam cursus en ik ga mijn best doen om te zorgen dat wij dit jaarlijks kunnen herhalen. Ik vond het tegelijkertijd schokkend om te weten dat bijna geen enkele discotheek of festival de bacardi cola maakt hoe het hoort. Dus bestellen zal ik het nog niet, maar als ik het moet klaar maken dan zorg ik dat ik mijn gasten ga verrassen.

Karel Mercx, 19 februari 2010

Reacties

Reageren