In 2002 stond ik voor het eerst achter de bar op een festival. Ik vond het fantastisch en ik wist dat ik dit nog heel erg lang zou gaan doen.

Mijn doel was opvallen, want ik wilde carrière maken achter de bar. Ik werkte in mijn pauzes onbetaald door en voor ik het wist kreeg ik een promotie tot barhoofd.

Ik begon de website GroteFeesten.nl, zodat ik een bestand kon gaan opbouwen van mensen die in de horeca wilden werken op festivals. Ik zei tegen de persoon die de planning deed, als er een zieke was, bel mij; ik kan last minute altijd nog wat regelen.

Op een gegeven moment had ik dagen dat er 200 mensen via mij aan het werk waren. Ik zei in 2009, samen met een andere collega Twan van Dongen, tegen onze werkgever: wij willen een uitzendbureau beginnen en wij blijven nog vijf jaar personeel voor je regelen en daarna gaan wij stoppen. Hij was akkoord en zo begon Horeca Uitzendbureau Grote Feesten.

De eerste zes jaar gingen fantastisch. Wij stonden achter de bar in bekende Amsterdamse zaken zoals de Heineken Music Hall, de Melkweg en de club AIR. Wij doen daarnaast ook het personeel op bijvoorbeeld een Mystic Garden of op een heleboel evenementen op het Amsterdam Dance Event (ADE).

De voordelen

Ik ben bezig met Horeca Uitzendbureau Grote Feesten omdat het verschrikkelijk leuk is. Het is begonnen met hobby die compleet uit de hand liep. Ik doe het niet voor mijn brood en de huur, daarvoor werk ik in de financiële wereld. Festivals zijn mijn passie en daardoor leveren wij beter werk dan de concurrentie.

Ik zelf heb op bijvoorbeeld ruim 700 evenementen gewerkt. Ja, ik hou dat soort dingen bij. Mijn compagnon Twan van Dongen, met wie ik Horeca Uitzendbureau Grote Feesten ben gestart, heeft er misschien nog wel meer achter zijn naam staan.

Zijn wij aan het werk op een festival, dan hebben wij 99,9% van de problemen die kunnen ontstaan al een keer eerder gezien. De organisatie heeft door onze aanwezigheid minder stress.

De directies van de concurrerende uitzendbureaus zitten op kantoor en hebben veel gedelegeerd aan mensen op locatie. Wij doen alles zelf omdat het zo leuk is.

Onze ervaring zorgt er daarnaast voor dat wij van te voren gratis tip en tricks kunnen geven. Nodig mij uit voor een kop koffie, vertel het verhaal over het festival dat je wilt organiseren en ik laat weten hoe een paar honderd andere festivals dat hebben aangepakt.

Blijven leren

Wij zijn hard aan het werk om de voorsprong die Horeca Uitzendbureau Grote Feesten heeft op de concurrentie om die te behouden en uit te breiden.

Vorige week is de School of House (ID&T) begonnen met de opleiding Event & Organisation. Uiteraard heb ik me meteen ingeschreven. Les krijgen in hoe je een evenement neerzet van de beste evenementenorganisatie in de wereld is supervet.

Het zorgt er daarnaast voor dat mijn kennis en mijn netwerk groeit, waardoor ik organisatoren in de toekomst weer beter kan gaan helpen.

Super flexibel

Wij zijn super flexibel. Eén iemand vanavond nodig voor een club. Geen probleem. Morgen twintig uitstekende horeca toppers nodig omdat het opeens dertig graden is? Geen probleem. Over een paar weken een paar honderd mensen nodig. Ook geen probleem.

Wil je alleen mij inhuren. Dan is dat ook mogelijk. Wil je referenties bellen over hoe wij werken? Kan ook.

Ik ben een sociaal dier en vind het daarom ook al leuk om geheel vrijblijvend een kop koffie te komen drinken.

Karel Mercx, 16 april 2015

Reacties

Reageren