In 2002
stond ik voor het eerst achter de bar op een festival. Ik vond het fantastisch
en ik wist dat ik dit nog heel erg lang zou gaan doen.
Mijn doel
was opvallen, want ik wilde carrière maken achter de bar. Ik werkte in mijn
pauzes onbetaald door en voor ik het wist kreeg ik een promotie tot barhoofd.
Ik begon de
website GroteFeesten.nl, zodat ik een bestand kon gaan opbouwen van mensen die
in de horeca wilden werken op festivals. Ik zei tegen de persoon die de
planning deed, als er een zieke was, bel mij; ik kan last minute altijd nog wat
regelen.
Op een
gegeven moment had ik dagen dat er 200 mensen via mij aan het werk waren. Ik
zei in 2009, samen met een andere collega Twan van Dongen, tegen onze werkgever: wij willen een uitzendbureau beginnen en wij blijven nog vijf jaar personeel voor je regelen en daarna gaan wij stoppen. Hij was
akkoord en zo begon Horeca Uitzendbureau Grote Feesten.
De eerste
zes jaar gingen fantastisch. Wij stonden achter de bar in bekende Amsterdamse
zaken zoals de Heineken Music Hall, de Melkweg en de club AIR. Wij doen
daarnaast ook het personeel op bijvoorbeeld een Mystic Garden of op een
heleboel evenementen op het Amsterdam Dance Event (ADE).
De voordelen
Ik ben bezig
met Horeca Uitzendbureau Grote Feesten omdat het verschrikkelijk leuk is. Het
is begonnen met hobby die compleet uit de hand liep. Ik doe het niet voor mijn
brood en de huur, daarvoor werk ik in de financiële wereld. Festivals
zijn mijn passie en daardoor leveren wij beter werk dan de concurrentie.
Ik zelf heb
op bijvoorbeeld ruim 700 evenementen gewerkt. Ja, ik hou dat soort dingen
bij. Mijn compagnon Twan van Dongen, met wie ik Horeca Uitzendbureau Grote
Feesten ben gestart, heeft er misschien nog wel meer achter zijn naam staan.
Zijn wij aan
het werk op een festival, dan hebben wij 99,9% van de problemen die kunnen
ontstaan al een keer eerder gezien. De organisatie heeft door onze aanwezigheid
minder stress.
De directies van de concurrerende uitzendbureaus zitten op kantoor en hebben veel
gedelegeerd aan mensen op locatie. Wij doen alles zelf omdat het zo leuk is.
Onze
ervaring zorgt er daarnaast voor dat wij van te voren gratis tip en tricks
kunnen geven. Nodig mij uit voor een kop koffie, vertel het verhaal over het
festival dat je wilt organiseren en ik laat weten hoe een paar honderd andere
festivals dat hebben aangepakt.
Blijven leren
Wij zijn
hard aan het werk om de voorsprong die Horeca Uitzendbureau Grote Feesten heeft
op de concurrentie om die te behouden en uit te breiden.
Vorige week
is de School of House (ID&T) begonnen met de opleiding Event & Organisation.
Uiteraard heb ik me meteen ingeschreven. Les krijgen in hoe je een evenement
neerzet van de beste evenementenorganisatie in de wereld is supervet.
Het zorgt er
daarnaast voor dat mijn kennis en mijn netwerk groeit, waardoor ik organisatoren
in de toekomst weer beter kan gaan helpen.
Super flexibel
Wij zijn
super flexibel. Eén iemand vanavond nodig voor een club. Geen probleem. Morgen twintig uitstekende horeca toppers
nodig omdat het opeens dertig graden is? Geen probleem. Over een paar weken een
paar honderd mensen nodig. Ook geen probleem.
Wil je
alleen mij inhuren. Dan is dat ook mogelijk. Wil je referenties bellen over hoe
wij werken? Kan ook.
Ik ben een
sociaal dier en vind het daarom ook al leuk om geheel vrijblijvend een kop
koffie te komen drinken.
Karel Mercx,
16 april 2015