Donderdagavond staat synoniem voor studentenavond in veel studentensteden. Ondanks dat was ik nog nooit in Nijmegen geweest op een donderdagavond.

Volgens Rens is het feest in Nijmegen op elke donderdagavond. Ik geloof dat graag want er studeren veel meer vrouwen dan mannen in Nijmegen. Dus stappen in Nijmegen leek me een goed idee voor vannacht.

helaas geen bier in Nijmegen, maar wel agressie.Sneeuw in Nederland

Vandaag was de eerste dag dat er sneeuw viel in Nederland. Meer dan een paar centimeter zal er niet gevallen zijn in Haarlem. Toch maar even op de website van de Nederlandse Spoorwegen gekeken, er waren wat problemen rond het station van Utrecht.

Ik had leesvoer meegenomen dus wat extra reistijd vond ik niet erg, als ik maar in Nijmegen zou komen. Op het station van Amsterdam trof ik een sfeer aan die ik al jaren niet meer ben tegen gekomen op de evenementen.

Het station was één grote chaos. De dodelijke ziektes werden ingezet door de reizigers om het NS personeel duidelijk te maken dat ze niet blij waren met de hele situatie.

Toevallig raakte ik buiten de menigte in gesprek met iemand van de NS en hij vertelde mij dat de contacten met de RAI werden aangehaald om eventueel mensen te laten overnachten.

Zaterdag ben ik al in de RAI voor Dirty Dutch, maar daarvoor had ik geen behoefte om daar naar toe te gaan. Dan maar weer richting huis en een blog schrijven over agressie in de horeca. Want ik zie een aantal overeenkomsten.

Helaas geen Nijmegen, maar werken aan de grote feesten site kan ook geen kwaad.

HaarlemAgressie in de horeca

Tijdens het werken op evenementen komen wij ook wel eens agressie tegen. De natuurlijke neiging van sommige van het barpersoneel is terug te gaan schelden. Terwijl dit het foutste is wat horecapersoneel kan doen bij agressie.

Stel je staat achter de bar en de bar moet om zeven uur dicht. En een gast gaat helemaal los omdat hij nog bier wil.

Jij hebt natuurlijk niks fout gedaan, maar het is het beste om in deze situaties om toch echt je excuses aan te bieden en te vertellen dat er tot zeven uur een vergunning is en dat het verboden is om daarna nog drank te schenken.

Laat de gast zijn verhaal vertellen, blijf vriendelijke glimlachten en luister naar zijn verhaal en biedt nogmaals je excuses aan. Draait de gast niet bij, dan is dit het moment om het barhoofd er bij te halen.

Als je een houding aanneemt van jij bent fout en jij moet normaal doen. Dan heeft de gast een echte reden om agressief te doen. De kans is groot dat hij dan weg gaat met het gevoel dat het personeel slecht is.

Als je hem netjes behandeld, dan gaat hij weg met het gevoel dat het barpersoneel wel erg goed was en de kans is groot dat hij het onthoudt en zelf inziet dat hij fout was.

Want goed barpersoneel is zeldzaam. Wat je daarvoor koopt? Helemaal niks, maar het geeft wel een goed gevoel.:-)

NS is drama

Een groot gedeelte van het personeel van de NS op station Amsterdam had dat nog niet door.

Er zat een meisje achter de balie en ze zei lachende tegen iedereen die aan het schelden was dat ze zich niet moesten aanstellen. Met tot logisch gevolg dat reizigers echt boos werden. En daardoor kregen ze het gevoel dat de NS een drama bedrijf is. Terwijl dat helemaal niet nodig was geweest.

Helaas is het vannacht geen feesten geworden in Nijmegen, maar ik ga zeker binnenkort weer een poging wagen. En vergeet nooit, dat tijdens je werk de gast de koning is in de horeca en laat je niet gek maken door hem.

Karel Mercx, 18 december 2009

Reacties

Reageren