Voor de barmanager in discotheek of cafe is het diploma sociale hygiene verplicht. Dan geldt hetzelfde natuurlijk ook voor de barhoofden op evenementen.

Deze mensen hebben als ze aan het werken zijn allemaal een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid omdat onder hun leiding alcohol wordt verkocht. Het gebruik van alcohol is verbonden met risico’s en soms gaat het samen met drugsgebruik.

Dat laatste is volgens de wet verboden, maar hoe gaat het horecapersoneel hiermee om als het toch gebeurt op een feest?

Dat is één van de dingen die het personeel leert in de cursus Sociale Hygiene.

Cursus

Hygiene betekent zoiets als gezondheidsleer. Dit begrip kan uit elkaar worden getrokken tot materiële hygiene en sociale hygiene.

Materiële hygiene gaat over het schoon houden van het menselijke lichaam, maar ook over hoe het achter de bar is ingericht en hoe de dranken voor de gasten worden bereid.

Sociale hygiene gaat over de gevaren van alcohol, drugs en gokken en hoe het barpersoneel kan ingrijpen voordat deze genotsmiddelen een gevaar gaan vormen voor de veiligheid.

Deze veiligheid gaat niet alleen over de aanwezigen in een horecagelegenheid maar geldt ook voor de veiligheid van de individu die het veroorzaakt.

De meeste bartenders denken dat ze het wel weten. Maar toen ik mijn sociale hygiene vele jaren geleden haalde had ik een soort rijbewijs déjà vu gevoel.

De meeste mensen mochten namelijk na het examen toch weer vertrekken zonder diploma.

Sociale Hygiene diploma van Karel MercxOnderwerpen

Voor iemand die geïnteresseerd is in horeca is het een hele leuke cursus om te doen. In de examenstof zit ook de horecamarkt. Hier komt aan de orde wat er allemaal voor horeca is in Nederland en hoe deze markt werkt.

De slijtermarkt komt ook aanbod. Dat komt omdat in Nederland de meeste alcohol genuttigd wordt via de slijterijen. Dat heef natuurlijk niks met alcohol op festivals te maken, maar dit onderwerp zorgt er wel voor dat het begrip alcohol beter begrepen wordt.

Wat ik persoonlijk erg interessant vind is hoe je door de bedrijfsformule een beetje aan te passen er voor kan zorgen dat bepaalde bezoekers binnen komen en juist de bezoekers die je niet wilt hebben buiten de deur blijven. Het stappen wordt door dit onderdeel ook leuker om te doen, omdat ik overal voorbeelden tegen kom die eerst nog niet opvielen.

Natuurlijk heeft de sociale hygiene cursus aparte hoofdstukken voor de onderwerpen alcohol, gokken en drugs, behalve de eerste komen wij de laatste twee nog wel eens tegen op een evenement.

De inrichting van een horecazaak heeft niks te maken met het werken op evenementen, maar het is leuk om te weten wat er aan te doen valt waardoor de veiligheid in een horecazaak verbetert.

Al het voorgaande kan omgevormd worden tot sociaal hygienisch beleid en dat is natuurlijk wel nodig op een festival.

De laatste examenstof van de cursus is communicatie en is misschien wel het belangrijkste van allemaal. Want hoe vaak komt het niet voor dat een ander jou niet begrijpt? En als dat zo is dan begrijp jij een ander misschien ook wel niet…

Sociale hygiene is een leuke cursus die mijn werk op feesten leuker heeft gemaakt.

Karel Mercx, 31 maart 2010

Reacties

Reageren